Χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν απόψε στην Μπρατισλάβα και σε 30 άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στη χώρα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.
Στη διαδήλωση κυριαρχούσε το σύνθημα “Για μια δίκαιη Σλοβακία”.
Οι οργανωτές -μη κυβερνητικές οργανώσεις και μια φοιτητική ένωση- τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι ζητούν την πλήρη διερεύνηση των φόνων και μια αξιόπιστη κυβέρνηση. “Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να γνωρίζουμε τα ονόματα εκείνων που διέταξαν αυτόν τον τερατώδη φόνο”, τόνισαν.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 ο 27χρονος Κούτσιακ και η μνηστή του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, μια δολοφονία που παρέπεμπε σε μαφιόζικη εκτέλεση. Το τελευταίο ρεπορτάζ του δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του και αναφερόταν στις πιθανές διασυνδέσεις της ιταλικής μαφίας με Σλοβάκους πολιτικούς, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του αρχηγού της αστυνομίας.
Τέσσερις ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί για τις δολοφονίες αυτές. Μέχρι και σήμερα ωστόσο δεν είναι σαφές ποιος διέταξε την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Οι διαδηλωτές έχουν ως στόχο να εντείνουν τις πιέσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η έρευνα. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας να μην επιχειρήσει να επηρεάσει τις έρευνες αυτές.
Ο Φίτσο παραμένει πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Smer και συχνά εξαπολύει επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης. “Είστε οι μεγαλύτεροι εγκληματίες, προκαλέσατε τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα” είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας ενώ κατηγόρησε για την πτώση του τον δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος.
Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση και δεσμευόμενοι να ολοκληρώσουν τη δουλειά του Κούτσιακ. “Μάθαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην αστυνομία, στην εισαγγελία και την κυβέρνηση που δεν θέλουν να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αντιθέτως θέλουν να προστατεύσουν εκείνους που είναι αντικείμενο των ερευνών μας”, αναφέρεται σε αυτό το κείμενο.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι κάλεσε νωρίτερα σήμερα τους Σλοβάκους να ενωθούν. “Η έρευνα για τους φόνους είναι μια από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Εύχομαι οι δολοφονίες αυτές να μην διχάσουν περαιτέρω την κοινωνία μας”, είπε.