Στο πλευρό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποτελεί στόχο της αντιευρωπαϊκής καμπάνιας που διεξάγει στην Ουγγαρία ο Πρωθυπουργός της χώρας Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, τάχθηκε σήμερα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αλλά και άλλοι πολιτικοί της παράταξής της.
Θέλω να πω μόνο ότι «ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει την πλήρη αλληλεγγύη μου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Ροχ Μαρκ Κρίστιαν Καμπορέ. Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι αυτό θα καταστεί σαφές και προς την ουγγρική κυβέρνηση.
«Ανησυχούμε. Η Βαυαρία και η CSU είχαν πάντα καλές σχέσεις με την Ουγγαρία. Αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ προς την Frankfurter Allgmeine Zeitung και πρόσθεσε ότι ο ούγγρος Πρωθυπουργός βρίσκεται σε «λάθος δρόμο». «Τάσσομαι γενικά υπέρ του διαλόγου. Δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν από την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αλλά πρέπει να καταστεί σαφές τι επιτρέπεται και τι όχι», συνέχισε ο κ. Σέντερ.
Στην ίδια εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιόχαν Βάντεπουλ χαρακτήρισε «πολιτικά απολύτως απαράδεκτες και εντελώς ανεπίτρεπτες για έναν Πρωθυπουργό» τις δηλώσεις Όρμπαν και τόνισε ότι έρχονται σε αντίθεση με όλες τις αξίες που εκφράζουν τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στο ΕΛΚ. Η Κ.Ο. του CDU «αναμένει από τον Όρμπαν μια ξεκάθαρη συγγνώμη προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ», πρόσθεσε.
Την περασμένη Δευτέρα η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε την προεκλογική εκστρατεία της ενόψει των Ευρωεκλογών, με την κεντρική αφίσα να απεικονίζει τον κ. Γιούνκερ μαζί με τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και το μήνυμα: «Έχετε κι εσείς το δικαίωμα να γνωρίζετε τις σας ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες». Με μικρότερα γράμματα η αφίσα γράφει ακόμη: «Θέλουν να φέρουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης (ενν. προσφύγων). Θέλουν να αποδυναμώσουν το δικαίωμα των κρατών-μελών για προστασία των συνόρων. Με τη μεταναστευτική βίζα θέλουν να διευκολύνουν την μετανάστευση».