H ανάγκη για μείωση της αναποτελεσματικότητας στην πρόσβαση και βελτίωση των εκβάσεων της ογκολογικής περίθαλψης οδήγησε την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) να συμμετάσχει στη διεθνή-διεπιστημονική πλατφόρμα διαλόγου All.Can, με στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας.
«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρεμβαίνουμε ενεργά και να συμβάλουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, στη διαμόρφωση πολιτικών για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης και της φροντίδας, σύμφωνα με όσα είναι σημαντικά για τους ασθενείς, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και στην αποτελεσματική κατανομή των διαθέσιμων πόρων σε όλα τα στάδια του ελέγχου του καρκίνου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.
Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών, θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, μελών της ογκολογικής και ερευνητικής κοινότητας, εκπροσώπους κορυφαίων οργανώσεων ασθενών, και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Οι δράσεις της πλατφόρμας αναπτύσσονται τόσο σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι κοινές ανάγκες, αλλά και οι επιμέρους διαφορές, που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ και παγκοσμίως.
Οι κοινές προτεραιότητες της ΕΛΛΟΚ και της πλατφόρμας διαλόγου All.Can επικεντρώνονται:
– Στον εντοπισμό των «ανεπαρκειών» στον έλεγχο του καρκίνου.
– Στη διαμόρφωση προτάσεων, δυνητικών λύσεων και εργαλείων για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε τομείς προστιθέμενης αξίας για τους ασθενείς.
– Στον σχεδιασμό πολιτικών για τον καρκίνο με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών.
– Στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων ώστε η γνώση για τις αιτίες των προβλημάτων, τις ανάγκες των ασθενών και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, να βασίζονται στην τεκμηρίωση.
– Στην ανάδειξη και τον προσδιορισμό της αξίας της καινοτομίας στην ογκολογία για τους ασθενείς, η οποία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, όταν και για όσο τη χρειάζονται και σε προσιτές τιμές.
– Ενθάρρυνση της πολιτικής βούλησης για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και επίτευξη μεγαλύτερης υπευθυνότητας και λογοδοσίας, σε μία κοινή βάση αρχών, κατευθύνσεων και μεθόδων συνεργασίας για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας.
– Επιδίωξη συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερομένους, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς στον χώρο της ογκολογίας.
«Στην κοινή μας προσπάθεια θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τις εμπειρίες ασθενών που έχουν βιώσει τον καρκίνο, από το στάδιο της διάγνωσης της νόσου ως τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονική ζωή» επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.
Κεντρικό πυλώνα σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί η πανελλήνια έρευνα All.Can, που διεξήχθη από την 19η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και τη 15η Φεβρουαρίου 2019, η οποία απευθύνεται σε ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου. Ο σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή της βιωματικής εμπειρίας των ασθενών με τον καρκίνο σε όλες τις φάσεις, από τη διάγνωση μέχρι την επιβίωση.
Κύρια επιδίωξη της ΕΛΛΟΚ είναι τα αποτελέσματα της έρευνας All.Can να αποτελέσουν τη βάση για προτάσεις και πρωτοβουλίες των εμπλεκόμενων φορέων και να συμβάλουν στη διαμόρφωση προτάσεων για βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα παροχής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας σε τομείς που οι ίδιοι οι ασθενείς αξιολογούν ως σημαντικούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα τον Μάρτιο.