Μετά τη Νέα Υόρκη, η Εβδομάδας Μόδας ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου άνοιξε χθες, Παρασκευή, τις πύλες της και έως την Τρίτη θα παρουσιάσει περισσότερα από 80 ντεφιλέ με γυναικείες κολεξιόν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2019-2020. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το δεύτερο ντεφιλέ του νέου σχεδιαστή του οίκου Burberry Ρικάρντο Τίσι.
Ο ιταλός σχεδιαστής, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής για τη γυναικεία Υψηλή Ραπτική και το πρετ-α-πορτέ του Givenchy, διαδέχτηκε τον Μάρτιο του 2018 τον Κρίστοφερ Μπέιλι με αποστολή να δώσει νέο αέρα στον βρετανικό οίκο μόδας που ιδρύθηκε το 1856. Οι πωλήσεις ήταν μέτριες στο τέλος της χρονιάς, όπως άλλωστε και εκείνες των τελευταίων ετών.
Ο 44χρονος Ρίσι παρουσίασε τις φιλοδοξίες του στο περιοδικό Vogue δηλώνοντας ότι θέλει να “προασπίσει την κληρονομιά της Burberry αλλά και να συμβαδίσει με την εποχή, με το μοντέρνο”. Το ντεφιλέ θα γίνει αύριο, Κυριακή 17 του μηνός, στις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), κυρίως γιατί το 17 είναι ο αριθμός φετίχ του Ιταλού (@riccardotisci17 είναι η διεύθυνσή του στο Instagram), ο οποίος έφυγε από το πατρικό του στα 17 του χρόνια για να αφοσιωθεί στη μόδα.
Η Fashion Week θα παρουσιάσει την ίδια μέρα τη νέα κολεξιόν της Βικτόρια Μπέκαμ. Η δεξιοτέχνης του κομψού και λιτού ενδύματος, που παρουσιάζει τις κολεξιόν της στη Νέα Υόρκη, γιόρτασε πέρυσι τα δέκα χρόνια της φίρμας της παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ντεφιλέ της στο Λονδίνο. Πλέον σχεδιάστρια με κύρος στον χώρο της μόδας, το πρώην μέλος του συγκροτήματος Spice Girls πλέει ακόμη σε ταραγμένα νερά, από οικονομικής άποψης, έχοντας απώλειες 10,3 εκατομμυρίων στερλινών (11,7 εκατ. ευρώ) για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Την Κυριακή επίσης θα γίνουν τα ντεφιλέ δύο ινδαλμάτων της βρετανικής πανκ ροκ κουλτούρας, της Βίβιαν Γουέστγουντ και της Παμ Χογκ, όπως επίσης και του Γάλλου Ρολάν Μουρέ, εξπέρ στο να αναδεικνύει το γυναικείο κορμί και του Fashion East, του εκκολαπτηρίου ταλέντων της σχεδιάστριας Λούλου Κένεντι.
Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένα τα ντεφιλέ τεσσάρων αδιαμφισβήτητων σχεδιαστών της βρετανικής μόδας: της 43χρονης Roksanda από τη Σερβία, του 34χρονου J.W. Anderson, του 36χρονου Βρετανού Christopher Kane και του David Koma από τη Γεωργία.
Το Brexit “ανησυχεί” τους σχεδιαστές
Οι δύο πρώτες ημέρες αφιερώνονται κυρίως στα νέα ταλέντα: Matty Bovan, Ashley Williams, Molly Goddard, Simone Rocha, στους μαθητές της σπουδαίας σχολής μόδας Central Saint Martins του Λονδίνου, ή ακόμη στην Alexa Chung (σχεδιάστρια μόδας, μοντέλο, αρθρογράφο, τηλεοπτική παρουσιάστρια…).
Ενώ η εβδομάδα μόδας κατά παράδοση δεν είναι ανοικτή παρά μόνο σε αγοραστές, δημοσιογράφους και άλλες διασημότητες, φέτος θα μπορεί να την παρακολουθήσει από κοντά το ευρύ κοινό, μέσω του εγχειρήματος “London Fashion Week: Insiders”. Με εισιτήριο από 135 έως 245 στερλίνες (153 έως 278 ευρώ), οι αγορές, η σαμπάνια, τα ντεφιλέ και οι συζητήσεις με τους σχεδιαστές είναι στο πρόγραμμα.
Η Εβδομάδα Μόδας συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων στον τομέα της μόδας στη Βρετανία, κατά 5,5% στα 30,9 δισεκατομμύρια στερλίνες (35,1 δισεκ. ευρώ) το 2018 για το γυναικείο έτοιμο ένδυμα, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης Mintel.
Το επικείμενο Brexit που έχει προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου επηρεάζει σημαντικά τη δουλειά των σχεδιαστών. Πολλοί φοβούνται μια έξοδο χωρίς συμφωνία γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει την επαναφορά των τελωνειακών διατυπώσεων. “Ο κλάδος ανησυχεί”, υπογραμμίζει η Tamara Cincik, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρίας Fashion Roundtable. “Όσο το Brexit εκκρεμεί, τόσο οι εταιρίες δυσκολεύονται να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές γιατί δεν ξέρουν ποιές θα είναι οι επιπτώσεις” στη δραστηριότητά τους.