today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Π.Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο

«Εμείς θα προτείνουμε Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο και έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να ζήσει μια μεγάλη αλλαγή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι «υπάρχει πλήρης ταύτιση του κ. Τσίπρα με την κ. Σπυράκη στο πού θέλουν να πάνε τη χώρα», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως «εμπλέκει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στα μικροκομματικά του παιχνίδια» και επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του «να στηρίξει πολιτικό πρόσωπο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που εκφράζει τη συντήρηση στη χώρα, δείχνει σε ποια κατεύθυνση θέλει να στείλει τη χώρα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει έναν συγκεκριμένο συμβολισμό. Δεν υπάρχει ζήτημα σε ό,τι αφορά το φυσικό πρόσωπο. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, με τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχουμε στη διάρκεια της πορείας του, όταν κάποιος αναλαμβάνει τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ξέρουμε πώς να σταθούμε. Αυτό δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Σκουρλέτης και πολλοί ακόμη, όταν έλεγαν στον κ. Κάρολο Παπούλια αυτά τα οποία έλεγαν. Η ουσία είναι πως Τσίπρας και Σπυράκη ταυτίζονται, εμείς είμαστε στην άλλη μεριά και λέμε, προοδευτικός Πρόεδρος για να έχουμε και τον συμβολισμό και την ουσία για το πού πρέπει να πάει η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

   «Πολύ κατώτερη η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών απ’ αυτή που είχαμε καταθέσει προ διετίας»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ τη μελετάει, έχοντας ζητήσει προηγουμένως από την κυβέρνηση «να κινηθεί προς μία κατεύθυνση που προασπίζει και την πρώτη κατοικία και δίνει τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα που έχουν οι τράπεζες γύρω από τα “κόκκινα δάνεια”».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «η πρόταση αυτή είναι πολύ κατώτερη απ’ αυτή που είχαμε καταθέσει εμείς πριν από δύο χρόνια» και πρόσθεσε πως «αν είχαμε κινηθεί έγκαιρα και καλύτερα θα ήταν τα αποτελέσματα και καλύτερο consensus θα είχε βρεθεί ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στους τραπεζίτες και θα το κινούσαμε και όλοι μαζί».

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στην εφαρμογή ενός νέου νόμου, ο οποίος είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο, λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτό πρέπει να γίνει με τους πολίτες όρθιους. Θα καταθέσουμε ξανά την πρότασή μας έτσι ώστε να δούμε μήπως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα σε τραπεζίτες και κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Χρηστίδης.

«Για εμάς», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, «η ανακούφιση των συμπολιτών μας, η στήριξή τους, η θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολλών είναι μία προτεραιότητα, την οποία βάζαμε, βάζουμε και θα συνεχίσουμε να βάζουμε είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά συνάντησε χθες την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες, στο Βερολίνο και συζήτησαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα «που αφορούν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν δεχθεί τα βάρη της κρίσης πάνω τους, ειδικά στο Νότο και ειδικότερα στην Ελλάδα» και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης συζήτησε και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς «για τα θέματα που αφορούν τη θηλιά που έχει περάσει η ευρωπαϊκή συντήρηση με τη μηδαμινή αντίσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα και για το υπερταμείο για 99 χρόνια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας οι Έλληνες».

  «Κανένα επιπλέον σχόλιο για τις δηλώσεις Τσουκάτου»

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Θεόδωρου Τσουκάτου, ο κ. Χρηστίδης απάντησε: «Όταν το θέμα άνοιξε, πριν από λίγα χρόνια, έγινε τοποθέτηση τότε από τους αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ τότε, επομένως σήμερα που βρισκόμαστε σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη φάση που αφορά το δικαστικό κομμάτι, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και γι’ αυτό δεν προσθέτουμε κάποιον επιπλέον σχόλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ