today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Ρουμανία: Η ΕΚΤ επέκρινε τις αρχές της χώρας για μη συμμόρφωση

Η ρουμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν την έγκριση ενός νέου φόρου στο ενεργητικό των τραπεζών, ο οποίος θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρει η ΕΚΤ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θέσπισε τον τραπεζικό φόρο και άλλα μέτρα τον Δεκέμβριο με επείγον διάταγμα, χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων ή δημόσια συζήτηση. Διαφήμισε την κίνηση αυτή ως έναν τρόπο για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού, εν όψει δύο εκλογικών ετών. Οι επικριτές αναφέρουν ότι ο φόρος δεν θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλότερα, αλλά θα πλήξει τη σταθερότητα και τα κέρδη των τραπεζών και θα μειώσει την αξία των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων. Μία ημέρα μετά την εξαγγελία του φόρου, οι ρουμανικές μετοχές έκαναν βουτιά 12%, εξανεμίζοντας τα κέρδη που είχε το χρηματιστήριο το 2018, από τα μεγαλύτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο φόρος επιβάλλεται στα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών και συνδέεται με τα επιτόκια της αγοράς χρήματος. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας προειδοποίησε ότι το μέτρο αυτό ήταν μία επίθεση στην ανεξαρτησία της. Η Ρουμανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να διαβουλεύονται με την ΕΚΤ για νομοθετικές αλλαγές που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές.

Πριν από την ΕΚΤ, είχαν διαμαρτυρηθεί επίσημα στη ρουμανική κυβέρνηση για τον νέο φόρο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός (International Finance Corp.).  «Η ΕΚΤ θεωρεί αυτή τη μη διαβούλευση ως μη συμμόρφωση των ρουμανικών Αρχών που έχουν καθήκον να συμβουλεύονται την ΕΚΤ για τα εθνικά νομοσχέδια», ανέφερε η τράπεζα σε επιστολή της στις 5 Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Οικονομικών Γιουτζέν Τεοντοροβίτσι. «Ο κίνδυνος ότι ο φόρος μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να αποκλεισθεί», αναφέρει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το διάταγμα εγκρίθηκε χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας εργάζονται τώρα για να κάνουν λιγότερο επώδυνο τον φόρο, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματισθεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Η κεντρική τράπεζα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσυνδέσει τον φόρο από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ