today-is-a-good-day
26.5 C
Athens

Ο Μ.Πομπέο προειδοποίησε τη Βουδαπέστη για τους δεσμούς της με τη Μόσχα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες Δευτέρα την Ουγγαρία να μην επιτρέψει στη Μόσχα «να προκαλέσει διχόνοια» στους Δυτικούς, καθώς η Βουδαπέστη θεωρείται πιο δεκτική στα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα.

«Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να αυξήσουν την επιρροή τους εδώ, όμως δεν μοιράζονται τα αμερικανικά ιδεώδη που είναι σημαντικά για εμάς», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους από τη Βουδαπέστη προτού συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην κεντρική Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ φίλων στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιζάρτο απάντησε στον Πομπέο χαρακτηρίζοντας «τεράστια υποκρισία» τις επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας από δυτικές χώρες, καθώς και οι ίδιες έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Ο Σιζάρτο ανέφερε ως παράδειγμα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για την οποία η ρωσική εταιρεία Gazprom θα συνεργαστεί με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη διπλωματική στροφή της Ουγγαρίας, η οποία εδώ και κάποια χρόνια ενισχύει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Όρμπαν διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ