today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θα συμμετάσχει η Α. Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπως ανέφερε η ίδια σε βίντεο-μήνυμά της στο εβδομαδιαίο Video-Podcast που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, υπό τον τίτλο «Μέρκελ: Το να συνομιλούμε είναι τόσο σημαντικό όσο και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου»

«Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λαμβάνει χώρα η 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και χαίρομαι που θα βρίσκομαι εκεί. Η Διάσκεψη έχει πράγματι παράδοση – κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι λαμβάνει χώρα για 55η φορά –  και χαίρει μεγάλης διεθνούς αναγνώρισης. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας και γι’ αυτό, φυσικά, εκπροσωπείται και πολύ έντονα σε αυτή τη Διάσκεψη. Χαιρόμαστε επίσης που μπορούμε να υποδεχτούμε διεθνείς προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο» τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος και προσθέτει: «Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου είχε ιδιαίτερη σημασία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου – και τότε ήταν που καθιερώθηκε. Ήδη τότε δόθηκε προσοχή στη διεξαγωγή συνομιλιών και ταυτόχρονα στον συντονισμό ως προς την υιοθέτηση θέσεων μεταξύ φίλων, ακριβώς σε σχέση με τη διατλαντική Συμμαχία. Μετά την πτώση του Τείχους, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως, η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου δεν έπαψε να είναι σημαντική, γιατί βιώνουμε το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν και πάλι πολλές διενέξεις. Ο κόσμος βέβαια δεν είναι πια διπολικά κατασκευασμένος, αλλά τόσο περισσότερες είναι και οι τοπικές διενέξεις και οι νέες προκλήσεις, όπως π.χ. η τρομοκρατία. Και γι’ αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό το να συνομιλούμε όπως κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

Η κ. Μέρκελ τονίζει ότι «προτεραιότητα έχει το ερώτημα: «Πώς θέλουμε να συνεργαστούμε;» Η πολυμέρεια, δηλαδή η πεποίθηση ότι μαζί κερδίζουμε περισσότερα, παρά αν εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, είναι υπό συζήτηση. Και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θα ταχθώ πολύ έντονα υπέρ της περαιτέρω εξέλιξης των πολυμερών δομών – αλλά και της διατήρησής τους. Δεύτερον έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες μορφές απειλών, ιδιαίτερα την ισλαμική τρομοκρατία. Εδώ πρέπει να βρούμε κοινές απαντήσεις. Και τρίτον, κατανοούμε ότι η ευημερία, η οικονομική ανάπτυξη και η ασφάλεια συνδέονται στενότατα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι η Διάσκεψη Ασφαλείας δεν ασχολείται μόνο με στρατιωτικά ζητήματα και με τα κλασικά θέματα ασφάλειας, αλλά ασχολείται ακριβώς και με τη βιώσιμη ανάπτυξη εν όψει της κλιματικής αλλαγής, με το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης, και μάλιστα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τη γείτονα ήπειρο Αφρική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ