Άρθρο γνώμης, του Ευρωβουλευτή Daniel Cohn-Bendit και του μαέστρου Dionysios Dervis-Bournias φιλοξενεί η σημερινή Liberation. Το άρθρο που είναι επικριτικό για την Τουρκία και τα καπρίτσια του Τ.Ρ.Ερντογάν κάνει λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του τούρκου πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά ένα ανθρωποκυνηγητό, προκηρύσσοντας με χρηματική αμοιβή τα κεφάλια (700.000 ευρώ ανά άτομο), των οκτώ Τούρκων αξιωματικών προσφύγων στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Οι οκτώ αξιωματικοί αθωώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας. Πότε θα αντιδράσει η Ευρώπη; παρακολουθούμε ένα κακό γουέστερν; διερωτούνται ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit και ο ελληνογάλλος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής Dionysios Dervis-Bournias, που υπογράφουν το άρθρο.
Πρόκειται για πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο 2016, όπως ισχυρίζεται ο Tayyip Erdogan, διερωτούνται οι αρθρογράφοι, προσθέτοντας ότι ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα αποφάνθηκε, μετά από μία δικαστική οδύσσεια, ότι οι τουρκικές αρχές δεν παρείχαν κανένα αξιόπιστο στοιχείο προς επιβεβαίωση της κατηγορίας. Τελικά οι Τούρκοι αξιωματικοί όχι μόνο απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία, αλλά τους παραχωρήθηκε και πολιτικό άσυλο, λόγω του κινδύνου που θα διέτρεχαν οι ζωές τους από μία έκδοση στην Τουρκία. Οι αρθρογράφοι υπενθυμίζουν το λεκτικό επεισόδιο του Τούρκου προέδρου με δημοσιογράφο του δημοσίου τηλεοπτικού σταθμού France 2 κατά την τελευταία επίσκεψη του Erdogan στο Παρίσι τον Ιανουάριο 2018. Όταν ο δημοσιογράφος τόλμησε να τον ρωτήσει για τους διφορούμενους δεσμούς των τουρκικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία, ο Τούρκος πρόεδρος του επιτέθηκε λεκτικά στον δημοσιογράφο λέγοντάς του ότι δεν μιλά σαν ρεπόρτερ, αλλά σαν μέλος της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Τέτοια λεκτική κατάχρηση δεν ήταν έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η περιφρόνηση του Τούρκου προέδρου για τη δημοκρατία και τα θεσμικά της όργανα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, το γεγονός ότι, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έβαλε μία τιμή στα κεφάλια των αξιωματικών, ενώ ο Τσίπρας μόλις έφτανε στην Άγκυρα; Έτσι οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλιών, όπως σε ένα κακό γουέστερν. Σε ποιο πλαίσιο ξεκινά ο Erdogan αυτό το ανθρωποκυνηγητό σε ευρωπαϊκό έδαφος;
Το να λέμε ότι οι Έλληνες είχαν πάντα δειλές αντιδράσεις στις προκλήσεις του γείτονα τους είναι ένας ευφημισμός: χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια στον Α. Τσίπρα για να κατηγορήσει δειλά τα λόγια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επανειλημμένα ισχυρίστηκε ότι έλαβε την υπόσχεση ότι οι αξιωματικοί θα εκδοθούν (υπόσχεση, που αν είχε γίνει, θα ήταν αντισυνταγματική, διότι μόνο η ελληνική δικαιοσύνη θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση). Όσο για την αντιπολίτευση, τη Νέας Δημοκρατία, της οποίας ο αντιπρόεδρος δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να κατονομάσει «προδότες» όλους αυτούς που ήθελαν να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Μακεδονία, της πήρε αρκετό χρόνο, πριν καταγγείλει χαλαρά, αυτή την ξένη, πολύ αληθινή, παρέμβαση.
Ο κ. Erdogan πιστεύει ότι είναι παντοδύναμος και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Να προσβάλει τον Έλληνα πρωθυπουργό εν μέσω επίσημης επίσκεψης, αποτελεί το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο είναι, να επιφέρει ένα χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτιθέμενος στο πιο αδύναμο μέλος της, την Ελλάδα, η οποία αιμορραγεί από δέκα χρόνια λιτότητας. Το τουρκικό καθεστώς φυλακίζει, βασανίζει και σκοτώνει ατιμώρητα. Η δημοκρατία μας έχει τη σοφία να μην θέλει να επιβάλει την εξαγωγή της με κάθε κόστος. Θα αποδεχτεί την εισαγωγή της βαρβαρότητας στην επικράτειά της; Τι χρειάζεται λοιπόν για να αντιδράσουμε σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις; Εάν επρόκειτο για οκτώ καλλιτέχνες ή διανοούμενους, θα μιλούσαμε διαρκώς.
Δυστυχώς, πρόκειται μόνο για οκτώ δημοκρατικούς αξιωματικούς και η δημοσιοποίηση του θέματος κινδυνεύει να καθυστερήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τους προστατεύει πλέον. Τι σκοπεύει να κάνει η Ευρώπη; καταλήγουν οι αρθρογράφοι