today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Συνάντηση Μπορίσoφ- Ζάεφ, συμβολική κατάθεση στεφάνου στον “Βουλγαρομακεδόνα ήρωα” Γκ.Ντέλτσεφ

«Είχα μια φιλική συνάντηση με τον καλό μου φίλο, Μπόικο. Οι χώρες μας αποτελούν παράδειγμα της νέας πραγματικότητας στα Βαλκάνια. Πρόκειται για δύο γειτονικές χώρε και δύο αδελφικούς λαούς, οι οποίες ξεπέρασαν τις διαφωνίες και τη διχόνοια και δημιούργησαν σχέσεις φιλίας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης». Μ’αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ  Ζόραν Ζάεφ, άνοιξε χθες την κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον  Βούλγαρο ομόλογό του.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα κοινοβούλια της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα βρίσκομαι στην Σόφια, στη φιλική Βουλγαρία, και θα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Βουλγαρίας, στον βουλγαρικό λαό και προσωπικά στον κ. Μπορίσοφ, επειδή όλα αυτά που είπα (σ.σ. η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) θα ήταν αδύνατα, αν η βουλγαρική κυβέρνηση και ο Μπορίσοφ δεν συνέδραμαν με γεναιότητα, με ευρωπαϊκό πνεύμα και με ευρωπαϊκό τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της υπογραφής της Συμφωνίας Φιλίας, Σχέσεων Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τόνισε ακόμα ο Ζάεφ προσθέτοντας ότι χάρη σ’αυτή την συμφωνία είχε τη «δύναμη και την τόλμη να συνεχίσει μπροστά».

Στην ομιλία του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η Βουλγαρία εξουσιοδότητσε  πρώτη, τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας στο ΝΑΤΟ, να υπογράψει το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στον οργανισμό, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος ένταξης της χώρας του, στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως το 30ο μέλος. Συμπλήρωσε ότι  η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη βελτίωση της ασφάλειας της ευρύτερη περιοχής. Επεσήμανε επίσης ότι τον Ιούνιο η ΠΓΔΜ θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις  με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έγινε δυνατό χάρη τη βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ η οποία είχε ως κύρια προτεραιότητα, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ομιλία του ο Ζάεφ σημείωσε ότι αφορμή για την επίσκεψή του αποτέλεσε η 147η επέτειος, από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του αποτέλεσε και ευκαιρία για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την πρόθεση της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ να καταβάλουν προσπάθειες για την κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο χωρών. Διευκρίνισε ότι οι δασμοί μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 5% και 35%, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας είναι μηδενικοί. Τόνισε ότι  μετά την υπογραφή της Συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία το διμερές εμπόριο παρουσίασε αύξηση κατά 7%. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην διμερή επιτροπή για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, δηλώνοντας ότι σημειώμεται πρόοδος στην εργασία της.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η υλοποίηση του Διευρωπαϊκού Άξονα 8 προχωρά και έχουν ήδη εξασφαλιστεί 670 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τμήματος Σκοπίων-βουλγαρικών συνόρων της σιδηροδρομικής σύνδεσης Σόφιας-Σκοπίων. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην κατασκευή του δρόμου από την σκοπιανή πόλη Κουμάνοβα μέχρι τη Βουλγαρία.

«Η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παραμείνει στην ιστορία, γιατί έβαλε στο τραπέζι το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Κανείς δεν μπορούσε πριν από ένα χρόνο να φανταστεί ότι η Βουλγαρία και η «Μακεδονία» θα τα βρουν, η «Μακεδονία» και η Ελλάδα θα τα βρουν», δήλωσε από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Τόνισε, ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που κύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως «όταν τα μετοπίσθεν, οι γείτονές μας βρίσκονται στο ΝΑΤΟ αυτό ωφελεί την συνολική ασφάλεια».

Υπενθύμισε επίσης ότι το έργο του Πανευρωπαϊκού Άξονα νούμερο 8 έχει λάβει χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ από διάφορους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε επίσης στην ιδέα κατάργησης των δασμών με την ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι η Βουλγαρία έχει πια καταργήσει τους δασμούς με την Σερβία. «Θα δείτε πως το διμερές εμπόριο που σήμερα ανέρχεται στα 605 εκατ. ευρώ, θα φθάσει πολύ γρήγορα στο 1 δις ευρώ» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του έργου του Διευρωπαϊκού Άξονα 8, ο Μπορίσοφ υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η Παγκόσμια Τράπεζα επέλεξε πρόσφατα την Σόφια ως κέντρο παροχής υπηρεσιών.

«Έτσι όπως παγίως λέμε, όταν συναντιόμαστε με τους ομολόγους μας από την Ελλάδα, ότι η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης του 2003 θα παραμείνει στην ιστορία επειδή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, έτσι και η συμφωνία καλής γειτονίας με τη «Μακεδονία», η οποία θα γίνει σύντομα και επισήμως «Βόρεια Μακεδονία» θα ενσωματωθεί στις επιτυχίες των γειτόνων μας» είπε.

«Βλέπετε τι κάναμε με την Ελλάδα – μεταφορικοί διάδρομοι, συνδέσεις, λιμάνια… Με την Σερβία το ίδιο, με την «Μακεδονία» επίσης το ίδιο. Θα βοηθήσουμε και την Αλβανία, η οποία έχει πρόσβαση στην Αδριατική θάλασσα… Οι μεταφορικές συνδέσεις με την Τουρκία και τη Ρουμανία είναι επίσης σημαντικές για το εμπόριο στην περιοχή» κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών παρέστησαν στην υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας στον Πολιτισμό 2019-2021, από τους υπουργούς Πολιτισμού Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, Μποΐλ Μπάνοφ και Ασάφ Αντέμι.

Νωρίτερα οι υπουργοί Πολιτισμοί των δύο χωρών κατέθεσαν στέφανα στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην Σόφια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ