today-is-a-good-day
11 C
Athens

Προκλήσεις του πρακτορείου ANADOLU για τη μειονότητα στη Θράκη

Με τίτλο «Greece: ‘‘Turkish’’ minority marks ‘‘resistance day’’» και υπότιτλο «Jan. 29 is anniversary of huge rally in Komotini, made ‘‘against oppression and denial of ‘Turkish’ identity’’» δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anadolu άρθρο του Fatih Hafiz Mehmet από την Άγκυρα που αναφέρεται στην ‘‘29η Ιανουαρίου ως ημέρα επετείου μίας τεράστιας συγκέντρωσης μελών της ‘τουρκικής’ μειονότητας εναντίον της καταπίεσης και της άρνησης της ‘τουρκικής’ ταυτότητας από την ελληνική κυβέρνηση’’.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα:

Η ‘‘τουρκική’’ μειονότητα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα τίμησε την Τρίτη [29.1] την επέτειο μίας τεράστιας συγκέντρωσης εναντίον της καταπίεσης και της άρνησης της ‘τουρκικής’ ταυτότητας από την κυβέρνηση.

Στις 29 Ιανουαρίου 1988 χιλιάδες μέλη της ‘‘τουρκικής’’ μειονότητας συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Κομοτηνής για να διαμαρτυρηθούν για την καταπίεση και την άρνηση της ταυτότητάς τους από την Ελλάδα.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση μνήμης για την ‘‘ημέρα αντίστασης’’, ο Πρόεδρος της ‘‘Συμβουλευτικής Επιτροπής της ‘Τουρκικής’ Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTTADK)’’, Ιμπραήμ Σερίφ, δήλωσε ότι η διαδήλωση το 1988 ήταν «ένα κίνημα ειρηνικής αντίστασης» ενάντια στην αυξανόμενη καταπίεση.

Σε δήλωσή του, ο ψευδομουφτής της Ξάνθης ο οποίος στο κείμενο αποκαλείται ως “εκλεγμένος Μουφτής”, Αχμέτ Μετέ, είπε επίσης ότι στις 29 Ιανουαρίου 1988 η ‘‘τουρκική’’ μειονότητα διαμαρτυρήθηκε για την καταπίεση και την άρνηση της ‘‘τουρκικής’’ ταυτότητας από το ελληνικό κράτος.

Το 1988, η ελληνική δικαιοσύνη ανέστειλε τον τερματισμό της λειτουργίας αρκετών ενώσεων στη Δυτική Θράκη που έφεραν τον όρο ‘τουρκικός’ στην ονομασία τους, με το αιτιολογικό ότι «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα». Η διαδήλωση της 29ης Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ως διαμαρτυρία σε αυτήν την απόφαση.

Ωστόσο, επρόκειτο για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς η ‘‘τουρκική’’ μειονότητα βίωσε έτη καταπίεσης, που κατέστη ακόμα πιο αυστηρή μετά την Εισβολή (παρέμβαση την αποκαλεί ο συντάκτης) της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Δύο παραδείγματα της καταπίεσης που υφίσταντο, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι ‘‘Τούρκοι’’ στη Δυτική Θράκη αφορούσαν την αντιμετώπιση σημαντικών δυσκολιών στην απόκτηση αδειών οδήγησης και στην επισκευή ή στην ανέγερση νέων κατοικιών.

Κατά τη δεύτερη επέτειο της διαδήλωσης, το 1990, ακροδεξιοί Έλληνες, σε πνεύμα εκδίκησης, επιτέθηκαν σε περισσότερα από 500 καταστήματα που ανήκαν σε ‘‘τούρκους’’ στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους.

Το εν λόγω περιστατικό περιγράφεται ως «‘μίνι πογκρόμ’» από ορισμένους ακαδημαϊκούς.

Σήμερα, οι ενώσεις που φέρουν τον όρο ‘τουρκικός’ στην ονομασία τους εξακολουθούν να τελούν υπό απαγόρευση στη Δυτική Θράκη, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε, το 2008, απόφαση εναντίον της Ελλάδας.

Η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα αποτελεί τον τόπο κατοικίας περίπου 150.000 μουσουλμάνων ‘‘τούρκων’’.

* Ο Mehmet Hatipoglu συνέβαλε στη συγγραφή του άρθρου από την Κομοτηνή #

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ