today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Οι θέσεις των κομμάτων στο σ/ν για τον προγραμματισμό των προσλήψεων

«Μια ακόμα ψηφίδα, στον σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση της διοίκησης και τη λειτουργία του κράτους της επόμενης μέρας», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Μπαλλής. «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εισάγει ρυθμίσεις που προωθούν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, διορθώνοντας σημεία όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Κυρίως δίνει απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για ένα σύστημα προσλήψεων που δεν θα ξεχνά πότε θα βγάλει τις αποφάσεις, που θα λειτουργεί με κανόνες ισονομίας και αξιοκρατίας και θα ενισχύει την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ και τον ρόλο του ως θεσμικού εγγυητή ενός αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ένα Δημόσιο παραγωγικό, αποτελεσματικό και δίκαιο» και επίσης «ένα κράτος ισχυρό, που θα αφήσει πίσω τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, τις υπόγειες συναλλαγές, ένα κράτος αποτελεσματικό και όχι ένα κράτος έρμαιο διάφορων ισχυρών συμφερόντων, ένα Δημόσιο και ένα κράτος που θα λειτουργεί με μια διαφορετική λογική».

«Υπάρχει μια φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου, έστω προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, για τον προγραμματισμό των προσλήψεων, είτε τον ετήσιο είτε τον πολυετή» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς που όμως σημείωσε ότι η ΝΔ είναι η πρώτη ίσως, η οποία σε ανύποπτο χρόνο στήριξε τη γενική αρχή του προγραμματισμού των προσλήψεων. Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι τη δυνατότητα του προγραμματισμού για το 2020 και το 2021 πρέπει να την έχει η όποια επόμενη κυβέρνηση. Καθώς δε, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι η τελική έγκριση για τον ετήσιο και διετή προγραμματισμό των προσλήψεων θα γίνει το δεύτερο 15θήμερο του Νοεμβρίου του 2019, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις δύο συγκεκριμένες διατάξεις. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει αόριστες διατυπώσεις στις διατάξεις για τον πολυετή προγραμματισμό των προσλήψεων. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι με το σχέδιο νόμου δημιουργείται η 92η Ειδική Γραμματεία, για την οποία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι θα καλυφθεί με αποσπάσεις και μετατάξεις. Η ΝΔ θα ταχθεί θετικά σε ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

«Μπορεί να υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο ψήγματα καλών προθέσεων, αλλά στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να μας βρουν σύμφωνους» είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Δημήτρης Καρράς και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο μπορεί να υποστηρίζει, το ΑΣΕΠ, έναν θεσμό, μία ανεξάρτητη αρχή άξια προστασίας και σεβασμού, αλλά δεν λύνει τα προβλήματά του». Ως προς το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε πως και αυτές οι διατάξεις, όσο καλές προθέσεις και αν έχουν, δεν μπορεί να ψηφιστούν γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα.

«H κυβέρνηση επιδιώκει με πολυετές πλάνο να θωρακίσει την όποια κυβέρνηση από τα αιτήματα, τους αγώνες, την ανάγκη για άμεση στελέχωση υπηρεσιών που αφορούν υπηρεσίες προς τον λαό», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συνδέει τις προσλήψεις με τα δημοσιονομικά δεδομένα, δηλαδή με ό,τι περισσεύει από τις επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες από τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων να λειτουργούν ως άλλοθι για την καθυστέρηση διορισμών και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «στη στρατηγική προσαρμογής της δημόσιας διοίκησης στις σημερινές ανάγκες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της καπιταλιστικής οικονομίας».

Θετικά τοποθετήθηκε στο σχέδιο νόμου ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς. Ο βουλευτής χαρακτήρισε συγκροτημένο το σχέδιο νόμου, είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα το ψηφίσουν, με εξαίρεση τρία άρθρα, εκείνα που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Κρίνουμε πως το παρόν νομοσχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που μπορούμε να εντοπίσουμε, ως σημείο τριβής, είναι το εάν αυτές οι διατάξεις, οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό θα εφαρμοστούν με τέτοιον τρόπο που να τηρείται το πνεύμα του νόμου ή αν τα κενά που ενδεχομένως έχει, θα αξιοποιηθούν κατά περίπτωση, για να καταστρατηγηθούν όλα εκείνα που ορίζονται ως σκοποί του», αιτιολόγησε την ψήφο «παρών» ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ