today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Συνάντηση Κουρτς-Ζάεφ αύριο στη Βιέννη

 

Στις συνομιλίες που πρόκειται να έχει αύριο στη Βιέννη,  ο Ζόραν Ζάεφ, με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, «λίγες μόνον ημέρες από την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος», αναφέρεται σημερινό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Οι συνομιλίες θα περιστραφούν «γύρω από την προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παράνομη μετανάστευση», αναφέρεται στην είδηση και επισημαίνεται πως η Αυστρία ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέσα στη φετινή χρονιά.

Η Αυστρία υποστήριζε ανέκαθεν την προσέγγιση των Σκοπίων και ανακήρυξε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων ως μία από τις προτεραιότητές της στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Ζόραν Ζάεφ και Σεμπάστιαν Κουρτς, βρίσκονται επίσης, εκτός από τα ευρωπαϊκά, και διμερή ζητήματα.

Η Αυστρία, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της καγκελαρίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην ΠΓΔΜ, με ποσό περίπου 730 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 σε άμεσες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που άμεσα χαιρέτισαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας την ως “πραγματικά ιστορική”.

Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τόνιζε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ανοίγει στην «Βόρεια Μακεδονία» (όπως αποκαλεί πλέον την γειτονική χώρα) τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογράμμιζε, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλιούμελ, είχε εκφράσει «εγκάρδια συγχαρητήρια στις δύο χώρες για αυτό το ιστορικό επίτευγμα», συμπληρώνοντας πως ξεπεράστηκε «το τελευταίο εμπόδιο στην επί δεκαετίες διένεξη για το όνομα».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ