today-is-a-good-day
16 C
Athens

Η Ρωσία τιμά τα 75 χρόνια από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ηγηθεί σήμερα των εορτασμών για την 75η επέτειο από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 800.000 ανθρώπων από το 1941 έως το 1944.

Το αποκορύφωμα θα είναι μια αμφιλεγόμενη στρατιωτική παρέλαση κοντά στο Μουσείο Ερμιτάζ, στο κέντρο της πρώην πρωτεύουσας της αυτοκρατορικής Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχουν 2.500 στρατιωτικοί.

Άρματα μάχης, εκτοξευτήρες ρουκετών και οχήματα πεζικού θα παρελάσουν μαζί με δόκιμους αξιωματικούς που θα κρατούν πανωφόρια από δέρμα προβάτου και μπότες που φορούσαν οι στρατιώτες της εποχής εναντίον του ναζί εισβολέα.

Πολλές επικρίσεις ακούστηκαν στην Αγία Πετρούπολη, ακόμη και από επιζώντες της πολιορκίας, εναντίον της παρέλασης αυτής που θεωρείται παράδειγμα της μιλιταριστικής προπαγάνδας των αρχών υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παρακολουθήσει την παρέλαση θα μεταβεί όμως στο κοιμητήριο Πισκαρέβσκογια και θα παρευρεθεί σε μια συναυλία προς τιμήν των θυμάτων.

Για τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόκειται για μια «πολύ σημαντική ημερομηνία για ολόκληρη τη χώρα, για όλους τους Ρώσους και προσωπικά για τον πρόεδρο Πούτιν».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 66 ετών, δεν είχε γεννηθεί τότε, αλλά ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε σκοτωθεί κατά την πολιορκία. Τάφηκε στο κοιμητήριο το οποίο αναμένεται να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Η μητέρα του Πούτιν παραλίγο να πεθάνει από πείνα στη διάρκεια του αποκλεισμού, ενώ ο πατέρας του, που ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, τραυματίστηκε όχι μακριά από το Λένινγκραντ.

Το Λένινγκραντ αριθμούσε τρία εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, όμως περισσότεροι από 800.000 πέθαναν από τον λιμό, τις αρρώστιες ή τις βόμβες στη διάρκεια των 872 ημερών της πολιορκίας από τα στρατεύματα του Χίτλερ.

Ενόψει της επετείου, σχεδόν 5.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο καλούσαν τις αρχές να ακυρώσουν τη στρατιωτική παρέλαση, χαρακτηρίζοντάς την «ιερόσυλο καρναβάλι».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν θέλησε να σχολιάσει το αίτημα αυτό, λέγοντας πως Πετρούπολη είναι γνωστή για «τον πλούτο των παραδόσεών της» στον τομέα της αμφισβήτησης.

Από την Παρασκευή (προχθές) έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, μεταξύ των οποίων συναυλίες και προβολές. Απόψε ένας κανονιοβολισμός θα ακουστεί για να σημάνει την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης θα τηρηθεί επίσης ενός λεπτού σιγή υπό τον ήχο ενός μετρονόμου. Στη διάρκεια της πολιορκίας η ταχύτητα του μετρονόμου που μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο προειδοποιούσε τους κατοίκους για την επικείμενη έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Ορισμένα κτίρια εξακολουθούν να φέρουν σημάδια από τις προειδοποιήσεις της σοβιετικής εξουσίας εναντίον των επιδρομών αυτών σε μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, το συλλογικό ασυνείδητο των οποίων παραμένει βαθιά σημαδεμένο από την τραγωδία.

Τα μεγάλα μνημεία της Πετρούπολης θα φωταγωγηθούν, ενώ οι κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 108.000 πρώην στρατιώτες ή επιζώντες της πολιορκίας, κλήθηκαν να ανάψουν κεριά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ