today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Ο Πατριωτισμός ως απάντηση στον εθνομηδενισμό – Αποτίμηση της ομιλίας του Α.Σαμαρά από τον Δ.Απόκη

Σε λίγες ώρες στον Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα συντελεστεί μια ενέργεια που όσο και να θέλουν κάποιοι να το αποκρύψουν, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Σε τέτοιες κρίσιμα εθνικά στιγμές, δεν χωράνε κραυγές και λεονταρισμοί. Είναι στιγμές που απαιτείται σύνεση, ωριμότητα, ρεαλισμός, και πάνω από όλα πατριωτισμός και αίσθημα ευθύνης. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να το αναμένει κανείς από θαυμαστές της δολοφονικής δικτατορίας του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, που οτιδήποτε πατριωτικό το χαρακτηρίζουν ακροδεξιό και εθνικιστικό.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτός ακριβώς ο πατριωτισμός και ο ρεαλισμός, αποτυπώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, λίγο πριν ψηφιστεί η επώδυνη για το εθνικό συμφέρον Συμφωνία των Πρεσπών. Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, αποδόμησε με ιστορικά δεδομένα, με ρεαλιστική ανάλυση, αλλά και μέσα από την επίκληση θέσεων ιστορικών εθνικών ηγετών, της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου, στην Ελλάδα, το παραμύθι της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού που εσκεμμένα, γιατί βολεύει, αποδίδουν στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αυτοί που αποδεδειγμένα προωθούν ένα εθνομηδενισμό, και θεωρούν οτιδήποτε πατριωτικό και εθνικά υπερήφανο επικίνδυνο και μεγάλο εχθρό.

Και το κάνουν τη στιγμή που όλες οι χώρες του κόσμου, με πρώτη και καλύτερη την υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, διακηρύσσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα έθνη – κράτη έχουν σημασία και το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από όλα.

Και αντί να το θυμίσουν αυτό στις ΗΠΑ και στην ΕΕ – Γερμανία, στη δήθεν διαπραγμάτευση, έδωσαν ακόμη και αυτά που δεν ζητήθηκαν.

Την αποδόμηση του σαθρού αφηγήματος περί δήθεν προάσπισης του εθνικού συμφέροντος,  ο πρώην Πρωθυπουργός, την έκανε χωρίς, αν και έχει αποδείξει ότι μπορεί, σκληρούς χαρακτηρισμούς και αιχμηρή γλώσσα. Την έκανε με λόγο μεστό και νηφάλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της ανατροπής του δυσμενούς δεδομένου που θα προκύψει για τη χώρα από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, και βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αφιέρωση λίγου χρόνου, από όλους τους Έλληνες ακόμη και αυτούς που παραδοσιακά διαφωνούν μαζί του, για να ακούσουν ή να διαβάσουν την ομιλία του. Και να μην πειστούν για τη ζημιά που κάνει η Συμφωνία αυτή, καλό θα είναι να την ακούσουν για να την θυμούνται.

Όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική και η ιστορική αλήθεια δεν κρύβεται.”

  

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ