today-is-a-good-day
10 C
Athens

Κολομβία: Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Βενεζουελάνων που διασχίζουν τα σύνορα

Ολοένα και περισσότεροι Βενεζουελάνοι περνούν καθημερινά τα σύνορα για να πάνε στην Κολομβία και να γλιτώσουν από την επιδεινούμενη πολιτικοοικονομική κρίση, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και στα ήδη υπερπλήρη καταφύγια της γειτονικής χώρας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ορκίστηκε την Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος, με τη στήριξη των ΗΠΑ και πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον δύο προέδρους.

Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε κινητοποιήσεις σε όλη τη Βενεζουέλα, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Η κλιμακούμενη πολιτική αναταραχή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των απλών πολιτών που διασχίζουν την πεζογέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ για να πάνε στη μεθοριακή πόλη Κουκούτα, στην Κολομβία. Καθημερινά, 35.000-40.000 Βενεζουελάνοι περνούν αυτή τη γέφυρα, πολλοί για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα που δεν βρίσκουν στη χώρα τους. Περίπου οι 5.000 από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να μείνουν στην Κολομβία ή να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της νότιας Αμερικής.

“Οι αριθμοί αυξάνονται. Μιλάμε τώρα για 42.000-46.000 την ημέρα. Παρατηρήσαμε ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που έρχονται για να αγοράσουν τρόφιμα”, είπε η Μαριάνε Μενχίβαρ, η διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής International Rescue Committee στην Κολομβία. “Το ζήτημα αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα είναι ότι αυτές οι οργανωμένες διαμαρτυρίες και η πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο ασταθείς και ο κόσμος δεν ξέρει τι θα συμβεί και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα”, πρόσθεσε.

Οι Βενεζουελάνοι που δεν έχουν χρήματα για να πάρουν το αεροπλάνο ή έστω το λεωφορείο, φτάνουν στην Κολομβία με τα πόδια – κάποιοι σπρώχνουν καροτσάκια με μωρά, άλλοι κρατούν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

“Βλέπουμε επίσης ένα ογκώδες κύμα πεζών. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω. Φτάνουν περπατώντας στην Κολομβία και κατευθύνονται σε άλλες χώρες της περιοχής”, είπε η Μενχίβαρ.

Σε έναν καταυλισμό μεταναστών στη βόρεια Κολομβία ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε από 700 σε 5.000 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών που περνούν στην Κολομβία από κρυφά μονοπάτια, χωρίς να καταγράφονται πουθενά.

“Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου”, εξήγησε η Τζεμιλά Μαχμούντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Βασική προτεραιότητα είναι να παρασχεθούν στους μετανάστες αυτούς καταφύγιο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. “Θεωρώ ότι δεν πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση. Τις πιέσεις που δέχονται, όχι μόνοι οι γυναίκες και τα παιδιά αλλά και οι νέοι άνδρες που υποτίθεται ότι είναι αυτοί που βγάζουν το ψωμί της οικογένειας… και αισθάνονται ανήμποροι”, είπε η Μαχμούντ.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και ο υπερπληθωρισμός στη Βενεζουέλα σημαίνουν ότι για πολλούς είναι απαγορευτικό να αγοράζουν τρόφιμα. Έτσι, πολλοί μετανάστες είναι υποσιτισμένοι ή άρρωστοι.

“Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται θεραπείες για καρκίνο στη Βενεζουέλα, δεν δίνεται θεραπεία σε οροθετικούς, δεν υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη… κι έτσι, έρχονται άνθρωποι άρρωστοι”, είπε η Μενχίβαρ.

Ο Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι θα διανεμηθεί ανθρωπιστή βοήθεια, υπό την εποπτεία του κοινοβουλίου.

Καθώς οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι μετανάστες επιλέγουν να μείνουν στην Κολομβία (πάνω από 1 εκατομμύριο), τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες της χώρας αυτής δίνουν αγώνα για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση. Το δημόσιο νοσοκομείο της Κουκούτα ανέφερε ότι η μαιευτική κλινική του είναι γεμάτη με έγκυες γυναίκες από τη Βενεζουέλα και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο επείγοντα περιστατικά. Τα σχολεία στην Κουκούτα και την Μπογκοτά δεν έχουν άλλες θέσεις για να δεχτούν τα παιδιά των μεταναστών, έτσι πολλά σταματούν το σχολείο.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα από το 2015 και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 5,3 εκατομμύρια φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ