«Εμείς βλέπαμε πραγματικά κάποιους άσχετους με τη διαδήλωση να προκαλούν τα επεισόδια με την αστυνομία. Ο υπόλοιπος κόσμος ήταν παρατηρητές», τόνισε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα επεισόδια που έγιναν, χθες, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Σύνταγμα.
Ο κ. Γεωργαντάς καταδίκασε τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και πρόσθεσε: «Κάθε χρήση βίας πρέπει να είναι καταδικαστέα. Εδώ, όμως, εγώ καταγγέλλω ένα συγκεκριμένο έλλειμμα στο επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας, προφανώς με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας πραγμάτων τα οποία έγιναν μπροστά μου. Είδα 10 με 15 άτομα να ανεβαίνουν προς τη Βουλή παραταγμένα σε σειρά, το ένα πίσω από το άλλο, χωρίς ελληνικές σημαίες, τα περισσότερα εξ αυτών με αντιασφυξιογόνες μάσκες περασμένα ήδη στα πρόσωπά τους -ενώ δεν είχαν ακόμα αρχίσει τα χημικά – είτε με κουκούλες full face και να ανεβαίνουν προς τα πάνω […] Και ενώ είμαστε όλοι στραμμένοι προς την κάτω πλευρά της πλατείας όχι προς τη Βουλή γιατί προς τα εκεί είναι η εξέδρα, ξαφνικά βλέπεις κόντρα προς τον κόσμο αυτό που κοιτάει αλλού, να ανεβαίνουν 15 άτομα σε σειρά, σε παράταξη και να πηγαίνουν προς τη Βουλή. Αυτά τα άτομα απ’ ό,τι είδαμε μετά, είναι αυτά τα άτομα τα οποία ξεκίνησαν αυτά τα επεισόδια και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της εκδήλωσης και ξαφνικά μετά από λίγο άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Βασικός σκοπός της παρουσίας της αστυνομίας είναι η προστασία και του δικαιώματος της διαδήλωσης, αλλά και των συμμετεχόντων σ αυτήν», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε: «Όταν τελικά έχουμε τη διάλυση μιας τέτοιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας, όταν έχουμε προβλήματα υγείας σε τόσο πολύ κόσμο, πέτυχε επιχειρησιακά η αστυνομία; Γιατί δεν έγινε μια προσπάθεια να συλληφθεί κάποιος από αυτούς που ήταν πάνω; Η δικαιολογία ότι αν πηγαίναμε να συλλάβουμε αυτούς τους 20-30 μπορεί ο κόσμος να στρεφόταν εναντίον μας, δεν την ακούω σοβαρή».
Σημείωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βρέθηκε χθες στο Σύνταγμα» και πρόσθεσε πως «σίγουρα οι γελοιότητες περί 60.000 ευτελίζουν ακόμη και αυτούς οι οποίοι τις ανακοινώνουν. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Σίγουρα ήταν πάνω από 500.000, 600.000».
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «και δεν μπορούν και δεν νομιμοποιούνται πολιτικά βουλευτές ή κόμματα που σε λίγους μήνες ή και σε λίγες εβδομάδες δεν θα βρίσκονται στη Βουλή να δεσμεύσουν έτσι τις επόμενες γενιές» και είπε ότι «η διαφορά αυτής της απόφασης της κυβέρνησης σε σχέση με οτιδήποτε ψηφίστηκε παλαιότερα είναι ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης και επαναφοράς των πραγμάτων, είναι μια διεθνής συμφωνία».
Στην ερώτηση εάν είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει η λέξη «Μακεδονία» σημείωσε «Όχι φυσικά δεν είμαι. Το 2008, η ΝΔ γύρισε με άδεια χέρια πίσω τον Πρόεδρο της Αμερικής. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Και τώρα έρχονται και μας πουλάνε πατριωτισμό κάποιοι; Η συμφωνία αυτή δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τα ανοίγει όλα».
Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά και τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση εσκεμμένα προχώρησε, από την αρχή, σ’ αυτή τη μονομερή ουσιαστικά ενέργεια, στην επιλογή να διαχειριστεί μόνη της ένα τόσο μεγάλο εθνικό ζήτημα (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), χωρίς συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γιατί υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση. Μέσα στη συγκεκριμένη στόχευση η οποία υπήρχε, προφανώς ήταν και η διάλυση κάποιων άλλων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες κινούνταν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να είναι ο μοναδικός κυρίαρχος στο συγκεκριμένο χώρο».