today-is-a-good-day
18 C
Athens

Ο Αριστοτέλης «ζωντανός» πρεσβευτής της αυθεντικής Μακεδονίας

«Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους, παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.»

Η παραπάνω ρήση του αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη αποτελεί στην παρούσα χρονική συγκυρία, μια υπόμνηση που αξίζει να θυμούνται οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή, την ώρα της ψηφοφορίας για την κύρωση (ή μη, θέλω να ελπίζω) της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Στέλιου Βαλιάνου*

Αποτελεί κοινό αίσθημα για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων –και ισχύει- πως στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα… περιορίζεται στο ρόλο της ευεργέτιδας, ενώ το γειτονικό μας κρατίδιο των Σκοπίων, απολαμβάνει το ρόλο του ευεργετούμενου.

Και όπως διδάσκουν η ιστορία και ανθρώπινη εμπειρία, εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι πλέον θέμα χρόνου, οι ευεργετούμενοι να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα από τους ευεργέτες τους.

Από τη στιγμή που θα κυρωθεί το επίμαχο κείμενο δρομολογεί μια σειρά δυσάρεστων επιπτώσεων σε βάρος της χώρας μας και ιδιαίτερα σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας. Από το πεδίο της ιστορικής και πολιτισμικής παρακαταθήκης, έως στο πεδίο του σύγχρονου branding και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης που θα υποστούν αφόρητη πίεση στις διεθνείς αγορές από τα προϊόντα των Σκοπίων, σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται διεθνώς «μακεδονικά» προϊόντα.

Συμπέρασμα: Η ενδεχόμενη  κύρωση της Συμφωνίας, δεν είναι το τέλος του αγώνα για τα ιστορικά δίκαια και κεκτημένα της Μακεδονίας μας, αλλά μια νέα αφετηρία, ενός ακόμα πιο σκληρού αγώνα, με τους Σκοπιανούς καλύτερα «οπλισμένους» χάρη στα ευεργετήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ίσως κάποιοι σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν «Κασσάνδρα». Θα τους θυμίσω, ότι η φουκαριάρα η Κασσάνδρα της Τροίας δικαιώθηκε…

Αισθάνομαι ότι εμείς εδώ στον Δήμο Αριστοτέλη, που, προς τιμήν όλων όσων κατοικούμε σ` αυτόν, φέρει το όνομα του μεγαλύτερου Έλληνα – Μακεδόνα- φιλοσόφου, έχοντας το προνόμιο έχουμε και το χρέος: να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη του αρχαίου Έλληνα πανεπιστήμονα.

Ναι, σίγουρα με αναπτυξιακή διάσταση, για να καταστήσουμε τη γενέτειρα γη του οικουμενικού Μακεδόνα οικουμενικό προορισμό.

Αλλά και με τη διάσταση της ιστορικής βαρύτητας, που θα καταστήσει τον Δήμο Αριστοτέλη έναν ακόμα «φάρο» οικουμενικής διάδοσης της ταύτισης Ελλάδας και Μακεδονίας.

Βλέπετε, μπορεί ο Αλέξανδρος ο Μακεδών να είναι ο γνωστότερος παγκοσμίως Έλληνας, ως στρατηλάτης και εκπολιτιστής, που δημιούργησε μια αχανή ελληνική αυτοκρατορία, πριν αυτή διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη στο διάβα της Ιστορίας.

Αλλά ο Αριστοτέλης παραμένει «ζωντανός» πρεσβευτής αυτής της ταύτισης, στην οικουμένη. Διότι η δική του «αυτοκρατορία» της γνώσης, θεμελίωσε, εξελίχθηκε, μεγαλύνθηκε, γιγαντώθηκε και «φωταγώγησε» τις επιστήμες και τη Γνώση ανά τον κόσμο. Διότι ακόμα και σήμερα ο Αριστοτέλης και η Αριστοτελική Σκέψη, αποτελεί σημείο αναφοράς πολυάριθμων επιστημονικών και φιλοσοφικών φορέων, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων ανά τον κόσμο.

Και αυτή η οικουμενική ισχύς, είναι μια παρακαταθήκη, που εδώ, στο Δήμο Αριστοτέλη, μπορούμε να την αναδείξουμε και να την ενισχύσουμε! Και πλέον, έχουμε ακόμη έναν λόγο, εθνικό, να το πράξουμε.

 

*Ο Στέλιος Βαλιάνος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής και Υποψήφιος Δήμαρχος Αριστοτέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ