today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Αναγνωρίζουν “μακεδονικό λαό”!

Η ρηματική διακοίνωση που έστειλε η γειτονική χωρα δεν ειναι ένα αθώο ή επωφελές για την Ελλάδα, διπλωματικό έγγραφο. Η αποδοχή μιας ρηματικής διακοίνωσης που περιέχει τον όρο “μακεδονικός λαός”, από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς καμία διπλωματικη αντίδραση προς τα Σκόπια και τον ΟΗΕ, αποτελεί κίνηση εθνικής υποχώρησης με μεγαλύτερο βάρος ακόμη και από αυτή καθ’ εαυτή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Γράφει ο Πέτρος Μποτσαράκος

Το διπλωματικό αυτο έγγραφο αποτελεί συνοδευτικό κείμενο της συμφωνίας, την ερμηνεύει και την εφαρμόζει. Με την αδρανή στάση της, η ελληνική πλευρά δείχνει ότι αποδέχεται τον όρο “μακεδονικός λαός” ως προϊόν της συμφωνίας και επιβεβαιώνει όσους την επικρίνουν για την αναγνώριση εθνότητας.

Στην πραγματικότητα, επέτρεψε, με τους όρους της συμφωνίας που συνυπέγραψε, να μπορεί η άλλη πλευρά να κατοχυρώσει την εθνότητα σαν αποτέλεσμα της συνδιαστικης αξιοποίησης διαφορετικών όρων του διπλωματικού κειμένου των Πρεσπών . Και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνειδητά και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών συμφώνησε στις διατυπώσεις και στους συγκεκριμένους όρους. Δεν επέλεξε τον όρο citizenship αλλά τον όρο nationality.

Για να μπορεί η ίδια να λέει στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται για εθνικότητα, δηλαδή ethnicity, αλλά να μπορεί και ο Ζάεφ στα Σκόπια να μεταφράζει το nationality ως εθνότητα.

Ταυτόχρονα δέχθηκε η “nationality” να είναι “μακεδονική” σκέτο κι όχι βορειομακεδονικη όπως θα ήταν το λογικό και σε αντιστοιχία με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Κι εδώ όμως συνυπέγραψε μια διπλής ανάγνωσης διατύπωση. Έβαλε δίπλα στον όρο “μακεδονικη” την επεξήγηση “/(κάθετος) πολίτης της Βόρειας Μακεδονιας”.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται, για την υπηκοότητα, τον όρο πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και η κυβέρνηση των Σκοπίων να επικαλείται τον όρο “μακεδονική”. Έτσι η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων έρχεται να ερμηνεύσει αυτούς τους όρους και τις αμφίσημες διατυπώσεις ως “μακεδονικό λαό”.

Η σιωπηρή αποδοχή αυτής της ερμηνείας από την ελληνική πλευρά συνιστά αποδοχή της ύπαρξης μακεδονικής εθνότητας στην γειτονική χώρα. Αν το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδράσει, απορρίπτοντας τον όρο “μακεδονικός λαός”, πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή τότε η Ελλάδα θα έχει αναγνωρίσει “μακεδονικό λαό” στην γειτονικη χώρα και θα είναι πλήρως δεσμευμένη να εφαρμόσει συγκεκριμένα άρθρα των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτός κι αν αυτό επιδιώκει.

Όλα αυτά θα αποδειχθούν περίτρανα και χωρίς κανείς να μπορεί να τα “κουκουλώσει” με το πρώτο νέο διαβατήριο και την πρώτη νέα ταυτότητα που θα εκδοθούν στην γειτονική χώρα. Κι ύστερα, όταν θα ζητούν αναγνώριση μειονότητας στην Ελλάδα ή όταν θα λειτουργούν κέντρα μελέτης της γλώσσας τους.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πολλαπλή παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε, αδιαμαρτύρητα. Και έχει επιτρέψει να διαμορφωθούν τετελεσμένα που επιδεινώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της συμφωνίας, εις βάρος της Ελλάδας. Η ψηφοφορία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια ολοκληρώθηκε στις 11.01.2019. Η συμφωνία των Πρεσπών όμως προέβλεπε να έχουν έχουν γίνει όλες οι αλλαγες ως τις 31 12.2018.

Οι συνταγματικές αλλαγές που ψηφίστηκαν απο το κοινοβούλιο των Σκοπιων θα τεθούν σε ισχύ μόνο όταν ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπων και η Ελλάδα. Όμως η συμφωνία των Πρεσπων προβλέπει ολοκλήρωση των αλλαγών στα Σκόπια με την μια και όχι με δόσεις ή σε δύο φάσεις.

Υπάρχει λοιπόν αποδεδειγμένα διπλή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπων.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα Σκόπια θα παραβιάζουν και στο μέλλον την συμφωνία, ειδικά μετά την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ. Κι αν αυτές οι κατάφορες παραβιάσεις γίνονται σήμερα από τον θεωρούμενο μετριοπαθή Ζαεφ, ο οποίος έβαλε και την υπογραφή του στη συμφωνία, καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί όταν αλλάξει η ηγεσία στα Σκόπια και επανέλθουν οι εθνικιστές του Vmro…..

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ