Τον κίνδυνο να κληθεί να επιστρέψει τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, καθώς αρκετές από αυτές θα έπρεπε να λειτουργούν ήδη κανονικά, πλήρεις προσωπικού και υπηρεσιών, εδώ και 2 έως 3 χρόνια, αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ThePresident γεγονός που αποκρύπτεται εντέχνως από την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, το οποίο ξαναήρθε στην δημοσιότητα λόγω του θανάτου τριών ανθρώπων που παρέμεναν επί ημέρες διασωληνωμένοι αναζητώντας εντατική, είναι το νοσοκομείο Ζακύνθου, στο οποίο, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν υπογραφεί, θα έπρεπε να λειτουργούν όλα, ακόμα και το κυλικείο και το… ανθοπωλείο, πόσω δε μάλλον η ΜΕΘ, κανονικότατα από το 2017!
Όμως, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη, αντιθέτως μέρα με την ημέρα το νοσοκομείο Ζακύνθου απαξιώνεται, παρουσιάζοντας εικόνα διάλυσης, με γιατρούς να παραιτούνται σωρηδόν (άλλοι τρεις φέρονται έτοιμοι να αποχωρήσουν) και κλινικές να κλείνουν, υπεύθυνη για την οποία είναι, η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και οι τρεις από το 2015 και μετά, διαβεβαίωναν κάθε… εξάμηνο, ότι η ΜΕΘ «ανοίγει».
Όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 6 Δεκεμβρίου 2017, στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Κέρκυρας, είχε ανακοινώσει ενίσχυση προσωπικού και προϋπολογισμού, ειδικά των νοσοκομείων του Ιονίου και την δρομολόγηση της «άμεσης λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε πει τότε ότι είχε επιτευχθεί: «Η επάνοδος – με μάχες που δώσαμε, σαν αυτές που ξέρουμε να δίνουμε, αν χρειαστεί – η επάνοδος του Νοσοκομείου Ζακύνθου στην κανονικότητα, με συγκρούσεις με τοπικά συμφέροντα στην περιοχή, μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των Χειρουργείων. Επόμενος στόχος είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Το νέο αφήγημα πλέον, είναι ότι οι κλίνες της εντατικής θα λειτουργήσουν τον Μάρτιο, ημερομηνία που μόνο τυχαία δεν είναι καθώς στις 31 Μαρτίου του 2019, εκπνέει η «παράταση» που πήρε το νοσοκομείο ως «ημιτελές έργο» και θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, με βάση τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εννοείται πως ο έλεγχος θα γίνει από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και όχι του ελληνικού δημοσίου…
Από εκεί και πέρα τα σενάρια είναι δύο. Είτε νέα παράταση, που είναι μάλλον δύσκολο, είτε εκκίνηση των διαδικασιών επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν για το πραγματικά υπερσύγχρονο νοσοκομείο.