«Σταύρο, και πρώην συνοδοιπόροι μου στο Ποτάμι, αύριο στις Πρέσπες, εύχομαι να μην κάνετε ούτε το έγκλημα ούτε το λάθος», είπε από το βήμα της Ολομέλειας, ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος διεγράφη από το Ποτάμι όταν δημοσιοποίησε την απόφασή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και σήμερα τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια για να εξηγήσει τους λόγους και να απαντήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «πρώην συνοδοιπόρους του» στο Ποτάμι.
«Ο πολιτικός, δεν μπορεί να αρνείται, να αποφεύγει, να δειλιάζει να σηκώσει το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται η στάση του στα κρίσιμα ζητήματα. Κι αν είσαι πολίτης δικαιούσαι να αρνηθείς την ανάληψη ευθυνών αν νιώσεις πως σε βαραίνουν υπέρμετρα. Ο πολιτικός όμως, υποχρεούται να ακολουθήσει τις αρχές και την συνείδησή του αταλάντευτα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς στρεψοδικίες» είπε ο κ. Δανέλλης.
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, είπε επίσης προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: «Αγαπητέ μου Σταύρο, το ότι παραμένω σταθερός 20 χρόνια τώρα σε αυτό που θεωρώ επωφελές και σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες μου, μου το χρεώνεις ως εκ προ μελέτης λάθος. Το σημερινό Ποτάμι με το δικό σου σιγοντάρισμα, θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη ΝΔ, το παλαιότερο από το παλαιό. Τη ΝΔ, που έχτισε το πελατειακό κράτος και χρεοκόπησε τη χώρα, την τωρινή ΝΔ στην εθνικοπατριωτική της εκδοχή, μια εκδοχή που χιλιόμετρα απέχει από τον φιλελεύθερο ευρωπαϊσμό που εμείς επαγγελλόμαστε. Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με το Ποτάμι, με το οποίο εκλεγήκαμε το 2015; Και κακά τα ψέματα η σχέση μου με το Ποτάμι είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη από το τελευταίο Συνέδριο, όπου με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε η στρατηγική προσέγγισης με την ΝΔ κι από το βήμα του Συνεδρίου είχα πει πως μια τέτοια επιλογή που βρίσκεται στον αντίποδα των αρχών, της ιδεολογίας και της πολιτικής μου διαδρομής, δεν με αφορά».
Ο κ. Δανέλλης, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, υπερκαλύπτει τα εθνικά προαπαιτούμενα κλείνει με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο ένα πρόβλημα δεκαετιών και προσδίδει στη χώρα ξανά μια αίγλη κι ένα κύρος διεθνές, ενώ μας απελευθερώνει παράλληλα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση των πραγματικών κινδύνων που όντως έχουμε στα ανατολικά μας σύνορα.
Διευκρινίζοντας ότι με την σημερινή του ψήφο δεν σημαίνει ότι προσχωρεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δανέλλης παρατήρησε ότι ακούγεται ανορθόδοξο ένας βουλευτής που δεν προσχωρεί στο κυβερνών κόμμα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και έθεσε το ερώτημα: “Μήπως όμως ζούμε σε κανονικές στιγμές;”.
Υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2018, ο ίδιος είχε πει να δώσει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν συνδεθεί με το Μακεδονικό και εξήγησε: «Προφανώς αποτελεί κορυφαία αντίφαση, το να λέμε από τη μία ότι είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη, η κύρωση της Συμφωνίας κι από την άλλη να μην κατανοούμε πως φυσικό προαπαιτούμενο αποτελεί η ύπαρξη κυβέρνησης που θα φέρει προς ψήφιση αυτή τη Συμφωνία. Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει και Συμφωνία για να έρθει, αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης την αρνείται».
Όπως σημείωσε ο κ. Δανέλλης, το Μακεδονικό, δεν είναι μονάχα ένα εθνικό θέμα, είναι θέμα ταυτοτικό για τον κάθε πολιτικό χώρο και επομένως αποδεικνύει και τις εκλεκτικές συγγένειες κι αυτές είναι που καθορίζουν τις στέρεες συμμαχίες και προσέθεσε πως οτιδήποτε άλλο είναι τακτική, που συνήθως εξυπηρετεί μικροσκοπιμότητες της συγκυρίας.
«Δεν με αφορούν οι προφάσεις εν αμαρτίαις, δεν με πτοούν οι απειλές, ούτε οι λοιδωρίες εκείνων που προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και βεβαίως απαιτείται περίσσεια θράσους από κείνους που δεν δίστασαν να σκυλεύσουν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού κι όχι μόνο του Ποταμιού, να κουνούν το δάχτυλο με ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις και κρατώντας την ρομφαία του άσπιλου να μιλούν για γυρολόγους, για ξέμπαρκους και για ρετάλια. Ο καθένας μας έχει την ιστορία του σε αυτόν τον μικρό τόπο. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως και την σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχομαι από συγκεκριμένη μερίδα δημοσιογράφων και Τύπου που έχουν μάθει να λειτουργούν περισσότερο ως γραφεία κομματικής προπαγάνδας παρά ως λειτουργοί του Τύπου» είπε ο κ. Δανέλλης και προσέθεσε:.
«Το διακύβευμα δεν είναι καν το κορυφαίο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι άλλο: Η Συμφωνία των Πρεσπών και τα παρεπόμενά της δημιουργούν νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί ανησυχίες και σφοδρές αντιδράσεις. Πάντα υποστήριζα ότι το κατά Φουκουγιάμα τέλος της Ιστορίας ούτε έχει έρθει ούτε πρόκειται να έρθει, τουλάχιστον σε ορατό χρονικό ορίζοντα. Υπάρχει η Αριστερά και υπάρχει και η Δεξιά. Στο μεγάλο ευρωπαϊκό κάδρο, οι οριοθετήσεις μεταξύ προοόδου και συντήρησης, ήταν και σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ σαφείς».
Υπενθύμισε ότι όταν τόλμησε να πει ότι αν τα κόμματα της προοδευτικής αντίληψης, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, ήταν λιγότερο υποκριτικά και θυμωμένα θα μπορούσαν να προσφέρουν εναλλακτική λύση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, όχι βεβαίως παρέχοντας λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, «ακολούθησε ορυμαγδός επιθέσεων εναντίον μου». «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα λάθη, οι ανεπάρκειες, οι ιδεολογικές εμμονές, οι ευθύνες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης και τα τελευταία χρόνια της αντιπολίτευσης δεν αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κείνους που μας χρεοκόπησαν και που έρχονται ρεβανστιστικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο παρελθόν» προσέθεσε.
«Κι αν θέλουμε η πολιτική να ξαναβρεί την επαφή με την κοινωνία θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος, την υποκρισία, τον κυνισμό, τις ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις και τις βολικές νοητικές κατασκευές για λωτοφάγους» κατέληξε ο κ. Δανέλλης την ομιλία του.