today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά βουλεύματος για το ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει την ποινική τύχη των Πρυτανικών Αρχών και των διοικήσεων των Επιτροπών Ερευνών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που ενεπλάκησαν με την υπόθεση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας καλείται να εξετάσει αίτηση αναίρεσης κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο παρέπεμψε σε δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τρεις πρώην πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και οκτώ πρώην προέδρους και αντιπροέδρους του ΕΛΚΕ του ίδιου Ιδρύματος, για ανείσπρακτες εισφορές, κατά την περίοδο 1999-2013, από την παράλληλη ιδιωτική απασχόληση των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για την υποχρέωση των πανεπιστημιακών καθηγητών κάθε Ιδρύματος να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ το 15% επί των ακαθάριστων εσόδων από την παράλληλη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά), ενώ για την περίπτωση του ΑΠΘ οι ανείσπρακτες οφειλές προσδιορίστηκε ότι προσεγγίζουν τα 37 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο φέρεται να ζημιώθηκε το Ίδρυμα.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόσφατα, υιοθέτησε πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Ειρήνης Χρυσογιάννη, η οποία είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη των εμπλεκόμενων προσώπων του ΑΠΘ (κατά περίπτωση για υπηρεσιακή απιστία και συνέργεια στην πράξη αυτή).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, όπου χαρακτηρίζεται ως “αντισυνταγματικός” ο νόμος 4485/17 (αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης) στο σκέλος που προβλέπει την ποινική απαλλαγή των διοικήσεων των ΑΕΙ και των αντίστοιχων ΕΛΚΕ που δεν μερίμνησαν για την είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών. Η ίδια εισαγγελέας, μάλιστα, ανέφερε στην πρότασή της ότι τα όσα προβλέπονται συνιστούν “υποκρυπτόμενη αμνηστία” και ως εκ τούτου δεν πρέπει να εφαρμοστούν επειδή “παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών”. Με το ίδιο σκεπτικό -άλλωστε- ζητήθηκε, με άλλη εισαγγελική πρόταση που εκκρεμεί στο ίδιο Δικαστικό Συμβούλιο, να οδηγηθεί σε δίκη η αντίστοιχη υπόθεση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Υπό τις συνθήκες αυτές η κρίση του Αρείου Πάγου στην παραπάνω προσφυγή αναμένεται να αποτελέσει “πιλότο”, τόσο για την περίπτωση του ΠΑΜΑΚ, όσο και για τα υπόλοιπα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου εκκρεμούν ανάλογες ποινικές υποθέσεις. συνδεόμενες με τον ΕΛΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ