Σε αναστολή παραμένουν και σήμερα οι ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες στον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με απόφαση της πρύτανη του ιδρύματος, Χρυσής Βιτσιλάκη. Προκειμένου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, «να διασφαλιστούν επιτέλους εκ μέρους των αρμοδίων φορέων τα τελευταία βήματα ολοκλήρωσης της σύνθετης αυτής επιχείρησης αντιμετώπισης σχετικών περιπτώσεων, ώστε να απελευθερωθεί και η πρόσβαση στους χώρους του Λόφου και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της μονάδας της Μυτιλήνης».
Όπως είναι γνωστό, από προχθές νωρίς το απόγευμα στο γραφείο της πρυτανικής Αρχής (η πρύτανης απουσίαζε) παρελήφθη φάκελος με προέλευση Ινδίας, ο οποίος ανοίχτηκε από τους διοικητικούς υπαλλήλους. Λίγο αργότερα κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο φάκελος περιείχε έντυπα σε διάφορες γλώσσες με φοντμενταλιστικό ισλαμιστικό περιεχόμενο. Αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία, ενώ επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο από όπου πήραν εξιτήριο, αργά χθες Πέμπτη το απόγευμα, εντελώς καλά στην υγεία τους.
Με την ανακοίνωσή της η πρύτανης ευχαριστεί τους εργαζομένους «για τη στωικότητα και την υπομονή τους στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής συνθήκης» η οποία και συνεχίζεται σήμερα με κατάθεσή τους στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί.
Επί της ουσίας τώρα της υπόθεσης, η πρύτανης ενημερώνει ότι «κατά την πολύωρη μεταμεσονύκτια επιχείρηση της Α΄ ΕΜΑΚ, το βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη, διεξήχθη ο επιτόπιος έλεγχος για ραδιενεργά υλικά και άνθρακα, ο οποίος ήταν αρνητικός. Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε ο δεύτερος έλεγχος του φακέλου από το Χημείο του Κράτους και τα αποτελέσματα εντόπισαν ερεθιστική ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και δη στην παραγωγή κόλλας. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την επαφή με αυτήν υποχωρούν σε λίγες ώρες, όπως όντως έγινε και χθες και με τους δικούς μας ανθρώπους. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί και τρίτος έλεγχος, βιολογικός, στην Ιταλία. Αυτά δε τα βήματα ελέγχου θα διεξαχθούν και για καθεμιά από τις πολλαπλάσιες πλέον περιπτώσεις και άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εν τω μεταξύ παρέλαβαν παρόμοιους φακέλους».
Επιπλέον, η πρύτανης κάνει γνωστό ότι η αναστολή των λειτουργιών του πανεπιστημίου και σήμερα γίνεται επειδή «βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή της επίσημης απάντησης και οδηγιών που αναμένονταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ενώ, η περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου, δεν έχει ακόμα λάβει ρητή κατεύθυνση σχετικά με την αναγκαιότητα και τον τρόπο απολύμανσης των χώρων του κτιρίου διοίκησης -που αποτελεί αρμοδιότητά της– η δε Ασφάλεια δεν έχει ακόμα λάβει άνωθεν εντολή να αποσυρθεί».
Και η κ. Βιτσιλάκη καταλήγει, σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Τα ερωτήματα ποιος και γιατί -που αφορούν στην πρωτοφανή αυτή στοχευμένη επίθεση κατά των Πανεπιστημίων μας- θα πρέπει να απαντηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε πλέον είναι ότι χάνουμε άλλο ένα κομμάτι της “αθωότητάς” μας, καθώς αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε ακόμα και αυτονόητες καθημερινές πρακτικές μας, όπως το άνοιγμα μιας επιστολής! Νέες εποχές, νέα ήθη… σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούμε και σε αυτά με σύνεση και αποτελεσματικότητα».