today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Ανδροκρατούμενη η χειρουργική ειδικότητα

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες γιατρούς που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία αναδεικνύει την ορθοπαιδική ως τη χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.

Παρότι οι γυναίκες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν πια πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει τελικά κάποια χειρουργική ειδικότητα, καθώς τα χειρουργεία συνεχίζουν να θεωρούνται περιβάλλον κατάλληλο μόνο για άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Ιρένε Μπελίνι του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», πραγματοποίησαν μια εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα. Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, Βασίλης Παπαλόης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά. Το 88% συμφώνησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η ορθοπαιδική συγκέντρωσε -με διαφορά- το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και τη γενική χειρουργική (13%).

Πολλές απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς που συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ