Δεκατρείς Καναδοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Κίνα μετά τη σύλληψη την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, εκ των οποίων οι 8 αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η καναδική διπλωματία «έχει ενημερωθεί ότι 13 καναδοί πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση στην Κίνα, πλην του Χονγκ Κονγκ, από την 1η Δεκεμβρίου 2018. Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον οι οκτώ εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι» κατόπιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκιγιόμ Μπερουμπέ, εκπρόσωπος του καναδικού ΥΠΕΞ.
Ανάμεσα στους Καναδούς που συνελήφθησαν φιγουράρουν ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας και σύμβουλος Μάικλ Σπέιβορ, οι οποίοι συνελήφθησαν τη 10η Δεκεμβρίου, επισήμως διότι φέρονται να επιδόθηκαν σε ενέργειες που «απειλούσαν την εθνική ασφάλεια» της Κίνας, καθώς και η εκπαιδευτικός Σάρα ΜακΆιβερ, που κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στον Καναδά, διευκρίνισε καναδός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η πηγή αυτή αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ιδίως για τις ταυτότητες των υπολοίπων Καναδών που έχουν συλληφθεί, για να μην παραβεί το νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Εξάλλου περίπου 200 Καναδοί έχουν το τρέχον διάστημα προβλήματα με την κινεζική δικαιοσύνη για πολλά και διάφορα αδικήματα που τους προσάπτονται, εκ των οποίων «πολλοί» έχουν απελευθερωθεί υπό όρους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός, δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση ούτε μείωσή του τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος.
Για να γίνει μια σύγκριση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σχεδόν 900 Καναδοί είναι αντιμέτωποι το τρέχον διάστημα με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για υποθέσεις διαφόρων φύσεων.
Πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως οι συλλήψεις του Κόβριγκ, στελέχους του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, και του Σπέιβορ, συμβούλου που βρίσκεται σε σταθερή επαφή με τη Βόρεια Κορέα, αποτελούσαν αντίποινα για τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Η Ουάσινγκτον της προσάπτει συνέργεια στην παραπλάνηση πολυεθνικών τραπεζών προκειμένου να εμπλακούν σε συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν, εκθέτοντάς τις στον κίνδυνο να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Μενγκ, που δηλώνει αθώα, έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους με απόφαση καναδικού δικαστηρίου.
Η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Κρίστια Φρίλαντ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, έχει από την πλευρά της ζητήσει επανειλημμένα να αφεθούν ελεύθεροι οι Κόβριγκ και Σπέιβορ, που η Οτάβα θεωρούν πως συνελήφθησαν αυθαίρετα. Η Κίνα από την άλλη έχει αντιτάξει την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην απελευθέρωσή τους.