today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Σι Τζινπίνγκ: Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Κίνα τι να κάνει

Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει” στον κινεζικό λαό την πολιτική που θα ακολουθήσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τον εορτασμό στο Πεκίνο των 40 ετών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, δεσμευόμενος να συνεχιστεί το άνοιγμα της χώρας του.

“Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον κινεζικό λαό τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει”, σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του μιάμισης ώρας η οποία ήταν αφιερωμένη στις θεαματικές οικονομικές και κοινωνικές προόδους της χώρας του από το 1978 που ξεκίνησαν οι μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση αυτή του πιο ισχυρού προέδρου που είχε ποτέ η Κίνα μετά τον Μάο (1949-1976) γίνεται την ώρα που το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για “διαρθρωτικές αλλαγές” στην οικονομία της.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη είχαν εμπλακεί σε μια εμπορική διένεξη τους τελευταίους μήνες, η οποία σταμάτησε με “ανακωχή” 90 ημερών, η οποία συμφωνήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ του Σι και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία.

Ο Σι υπογράμμισε ότι η οικονομική επιτυχία των τελευταίων 40 ετών δικαιολογεί τον δρόμο που έχει πάρει η χώρα του ενός “σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά” υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα συνεχίσει στον δρόμο του ανοίγματος και της ανάπτυξης, αλλά με τον δικό της ρυθμό. “Θα αλλάξουμε απολύτως ό,τι μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα αλλάξουμε, απολύτως, αυτό που δεν μπορεί”.

Καθώς αν το άνοιγμα και οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν οι βασικές έννοιες, θα πρέπει να συνοδεύονται από την διατήρηση της “σταθερότητας” της χώρας και να επιτρέπουν στην Κίνα να προοδεύει σε ποιότητα, να καινοτομεί και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις όπως ο αγώνας κατά της ρύπανσης, σημείωσε επίσης.

“Σε μια χώρα όπως η Κίνα με 5.000 χρόνια ιστορίας και περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κανένα εγχειρίδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο χρυσός κανόνας, αλλά ούτε και υπάρχει και ηγεμόνας που να μπορεί να ποδηγετεί τον λαό”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ