today-is-a-good-day
5.9 C
Athens

CIES: «Ανισορροπία» στην ποδοσφαιρική Ευρώπη

Ανισορροπία στον ανταγωνισμό του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Όπως σημειώνεται, σχετικά, η ισορροπία στον ανταγωνισμό, θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για το σύνολο των ομαδικών αθλημάτων. Μάλιστα υπογραμμίζεται, ότι ο αμερικανικός επαγγελματικός αθλητισμός είναι οργανωμένος ακόμη και για να αποφευχθεί μια πολύ μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των ομάδων.

Αποτελεί βασική προϋπόθεση από εμπορική άποψη, αλλά έχει κυρίως ηθική διάσταση, προβάλλοντας κυρίως το ζήτημα της ισότητας των ευκαιριών. Μια ανταγωνιστική ισορροπία επιτρέπει σε μεγαλύτερο αριθμό ομάδων να επιτύχουν τη νίκη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από χώρες ή πόλεις που βρίσκονται στο περιθώριο, οικονομικά. Η ανταγωνιστική ανισορροπία είναι η αρχή της αβεβαιότητας στον αθλητισμό.

Η έρευνα του CIES περιλαμβάνει 24 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα -ανάμεσά τους δεν βρίσκεται η Super League- για μία περίοδο δέκα σεζόν μεταξύ 2008/09 και 2017/18.

Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στην κατάταξη του πρωταθλήματος στο τέλος της κανονικής περιόδου, ενώ το δεύτερο αναλύει τα αποτελέσματα των αγώνων.

Το πρώτο μέρος της ανάλυσης συγκρίνει το ποσοστό των βαθμών που λαμβάνουν οι νικητές με το μέσο ποσοστό των βαθμών που έχουν αποκτηθεί από τις τρεις πρώτες ομάδες της κατάταξης. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 71,2% σε 76% στα εξετασθέντα έτη. Αύξηση που είναι ακόμη πιο σημαντική εάν εξετάσουμε μόνο τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: από 73,4% σε 83,3% πόντους, που κέρδισε ο πρωταθλητής του αντίστοιχου πρωταθλήματος, σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Αναλύοντας τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα, η Serie A (77,6%) ακολουθεί η Ισπανία (82,7%) και η Γερμανία (79,3%) όσον αφορά το ποσοστό των βαθμών που συγκέντρωσε η νικήτρια ομάδα, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του ισχυρού έναντι των άλλων.

Επίσης μελετήθηκε και η μέση διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια. Κατά μέσο όρο, έχουμε μετακινηθεί από διαφορά 1,289 γκολ σε 1.357 γκολ. Ακόμη και το ποσοστό των αγώνων που έληξαν με τρία ή περισσότερα γκολ μεταξύ των δύο ομάδων έχει αυξηθεί από 13,8% σε 15,8%.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, το χάσμα αυξάνεται μόνο σε σχέση με τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 1,294 έως 1,408 για τα γκολ και από 13,9% έως 18% για το ποσοστό των αγώνων που ολοκληρώθηκαν με 3 ή περισσότερα γκολ.

Σε γενικές γραμμές, το τουρνουά που δείχνει τη μεγαλύτερη ανισορροπία από αυτή την άποψη είναι το Champions League (αγώνες ομίλων. Κυμαίνεται από μια μέση διαφορά 1,578 γκολ ανά παιχνίδι και 21% των αγώνων που έληξαν με 3 ή περισσότερα γκολ.

Όλοι οι δείκτες που αναλύονται στην έκθεση δείχνουν μια τάση προς μια μεγαλύτερη ανισορροπία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τουρνουά, αυτή η τάση είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το επίπεδο ανισορροπίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο, στα καλύτερα 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στο Champions League.

Οι διαφορές που παρατηρούνται αντανακλούν τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτά τα τουρνουά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ