today-is-a-good-day
8.7 C
Athens

Τα Κινέζικα VCs κάνουν “επιδρομή” στις παγκόσμιες startups

Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά startups σε μια προσπάθεια να βρουν και να “κλειδώσουν” τον επόμενο τεχνολογικό “μονόκερο”, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχουν βγει στην αγορά και μοιράζουν αφειδώς κεφάλαια δεξιά και αριστερά.

“Το τοπίο των VCs στην Κίνα περνάει μια φάση ανασυγκρότησης” δηλώνει ο Wei Zhou, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XNode σε συνέντευξη του στο Venture Beat, “αυτό σημαίνει πως οι startup ελέγχονται πια πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν και πολλές από τις εγχώριες κινέζικες startup δεν περνούν τα καινούργια standards. Αυτό σημαίνει πως τα Κινεζικά κεφάλαια ψάχνουν και βρίσκουν διέξοδο εκτός της χώρας και ανοίγει την πόρτα σε ξένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες είναι αρκετά σοβαρές για να μπουν στην κινεζική αγορά”.

Στο παρελθόν τα Κινεζικά VCs ήταν αρκετά επιφυλακτικά στο να επενδύσουν σε ξένες εταιρείες , όμως τα πράγματα άλλαξαν πέρυσι όταν ο υπολογιστής DeepMind AlphaGo της Google, με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο αρχαίο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι GO. Η ήττα από τον υπολογιστή της Google θεωρήθηκε εθνική ήττα και δύο μήνες αργότερα το κρατικό συμβούλιο της Κίνας ξεκίνησε το αναπτυξιακό σχέδιο νέας γενιάς, με στόχο να διασφαλίσει ότι η χώρα θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Στο παιχνίδι μπήκαν πέρυσι και οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες επιτάχυναν το “παιχνίδι” αποφασίζοντας να κοιτάξουν για λύσεις έξω από τα σύνορα της χώρας, ψάχνοντας για νέες επιχειρήσεις με υποσχόμενο μέλλον. Για παράδειγμα, η Glory Capital ξεκίνησε δύο κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών: το πρώτο με 36 εκατομμύρια δολάρια για επένδυση σε κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και ένα δεύτερο ταμείο ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινές επιχειρήσεις που πιστεύουν πως θα πετύχουν στην Κίνα.

Όπως δήλωσε ο Eric Yang, ένας από τους συνιδρυτές της Glory Capital “προσθέτουμε αξία στις ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις, συνδέοντας τις με επιχειρήσεις όπως η Xiaomi και η Huawei, δύο από τους τιτάνες της τεχνολογίας της Κίνας, βοηθώντας τες να εμπορευματοποιήσουν τα προϊόντα τους στην Κινεζική αγορά”.

Από τον Οκτώβριο του 2018, οι επενδύσεις των VCs στην Κίνα έφτασαν τα 93,8 δισ. δολάρια, 2,2 δισ. δολάρια περισσότερα από ότι επένδυσαν τα αμερικανικά VCs. Επίσης στην Κίνα χρειάζονται μόλις 4 χρόνια για να εξελιχθεί μια startup σε “μονόκερο” (δηλαδή η αξία της να φτάσει και να περάσει το 1 δισ. δολάρια), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου χρειάζονται 7 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 109 μονόκεροι με συνολική αποτίμηση 535 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και 127 μονόκεροι στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 478 δισ. δολαρίων.

Sourceemea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ