Του Νίκου Αρμένη
Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο με τα μυαλά που κουβαλάω σήμερα, δεν θα απέφευγα τα λάθη που έκανα γιατί ήταν όλα διδακτικά.
Ένα μόνο λάθος, δεν θα το ξαναέκανα με τίποτα. Δεν θα έπιανα ποτέ τσιγάρο στα χέρια μου..
Υπήρξα για αρκετά χρόνια φανατικός καπνιστής. Λάτρης αυτής της κάκιστης συνήθειας. Μάλιστα πέρα από τσιγάρα απολάμβανα να καπνίζω πούρα και πίπα.
Όλα αυτά έγιναν ευτυχώς ανάμνηση το 2013 όταν αποφάσισα να τρέξω τον πρώτο μου μαραθώνιο.
Κυρίως κακή ανάμνηση γιατί το κάπνισμα – όσο πρόλαβε – έβλαψε την υγεία μου. Ευτυχώς όχι πολύ.
Αλλά και καλή ανάμνηση για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν σκεφτώ την αίσθηση της απόλαυσης που μου έδινε..
Τι να το κάνω..; Με έβλαπτε και ταυτόχρονα έβλαπτε και τους γύρω μου..
Καθαρά στο τρέξιμο οφείλω την απελευθέρωσή μου από αυτόν τον ύπουλο κατακτητή που λέγεται «κάπνισμα».
Κατακτητής ναι, κατακτητής. Γιατι το τσιγάρο σε υποδουλώνει στην κυριολεξία. Σε κάνει ό,τι θέλει. Σε κάνει άλλο άνθρωπο. Σε καταστρέφει.
Το τρέξιμο λοιπόν με έσωσε! Για την ακρίβεια, ο μαραθώνιος!
«Αφού θα τρέξω μαραθώνιο, δεν γίνεται να καπνίζω», σκέφτηκα σωστά χωρίς να έχω ιατρικές γνώσεις.
Δεν είμαι ούτε ο πρώτος και προφανώς ούτε ο τελευταίος που κατάφερε να κόψει το κάπνισμα επειδή έβαλε την άσκηση στη ζωή του. Οι περισσότεροι αθλούμενοι δρομείς με βιογραφικό καπνιστή στο παρελθόν, κατάφεραν να βγάλουν αυτόν τον διάολο από το στόμα τους τρέχοντας!
Όχι όλοι όμως και εδώ είναι που θέλω να καταλήξω. Σε μια διαδικτυακή έρευνα του περιοδικού Runner’s World σε δείγμα 2500 δρομέων, το 4% απάντησε πως εξακολουθεί ενώ τρέχει να καπνίζει.
Προσωπικά γνωρίζω δυο τρεις δρομείς μεγάλων αποστάσεων που το κάνουν το έγκλημα. Ανάβουν το τσιγαράκι τους.. ρισκάροντας να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους.
Υπερβολικό; Δεν νομίζω..
Το τσιγάρο αφαιρεί οξυγόνο από τους πνεύμονες, τους μύς, το αίμα και τον εγκέφαλο.
Επηρεάζει σαφώς το τέμπο μας και προφανώς την απόδοσή μας.
Ένας δρομέας που καπνίζει ασφαλώς χάνει την ικανότητά του για καλύτερες επιδόσεις. Αν δεν κάπνιζε θα έτρεχε πιο γρήγορα. Είναι τόσο απλό.
Το κάπνισμα επίσης ανεβάζει την πίεση και είναι δυνατόν να προκαλέσει μέχρι και σοβαρές βλάβες στο καριαγγειακό, παρότι το τρέξιμο ταυτόχρονα δρα σαν ασπίδα.
Αντίστοιχα το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους εμφάνισης χοληστερίνης την ώρα που αντίθετα η συστηματική άσκηση ανεβάζοντας τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου.
Αυτονόητο συμπέρασμα: Ένας καπνιστής που αθλείται, μειώνει κάπως τους κινδύνους για την υγεία του σε σχέση με έναν καπνιστή που δεν αθλείται. Ένας δρομέας που καπνίζει εκθέτει την υγεία του σε κίνδυνο και ρισκάρει ακόμα και τη ζωή του, σε σχέση με έναν δρομέα που δεν καπνίζει.
Έχετε ακούσει για μαραθωνοδρόμους ή δρομείς που κατά τη διάρκεια του αγώνα, ένιωσαν να χάνουν τον κόσμο, έτσι, ξαφνικά χωρίς αιτία;
Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι για να συμβεί αυτό και ένας από αυτούς είναι το κάπνισμα. Ρωτήστε όποιον γιατρό θέλετε να σας το επιβεβαιώσει.
Είτε τρέχετε, είτε δεν τρέχετε πετάχτε το, βγάλτε το από τη ζωή σας όσο είναι νωρίς.
Αν τρέχετε, έχετε παραπάνω λόγους να το κόψετε.
Η ιστορία του Γιόχαν Κρόιφ δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας.
Είναι πασίγνωστο πως ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» κάπνιζε για δεκαετίες πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα. Κάπνιζε παντού. Πριν τον αγώνα, στο ημίχρονο και μετά τη λήξη του. Κάπνιζε και ως προπονητής μανιωδώς στον πάγκο μέχρι να το απαγορεύσει η UEFA.
Το 1994 το έκοψε όταν έπαθε έμφραγμα και υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς τετραπλού bypass.
Έκτοτε δεν ξανακάπνισε αλλά η ζημιά είχε γίνει. Μπορεί να πέρασαν χρόνια από τότε αλλά είπαμε, το τσιγάρο, σε καταστρέφει ύπουλα.
Τον Οκτώβριο του 2015 διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο στον πνεύμονα. Έδωσε τη μάχη του αλλά αυτή τη φορά δεν βγήκε νικητής από το γήπεδο. Στις 24 Μαρτίου του 2016 το ματς για τη ζωή του έληξε…
Σε μια αντικαπνιστική εκστρατεία που ο Κρόιφ ηγήθηκε μετά την πρώτη περιπέτεια της υγείας του έλεγε: «Είχα δύο εξαρτήσεις στη ζωή μου. Το κάπνισμα και το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα. Το κάπνισμα παραλίγο να μου τα πάρει πίσω».
Τελικά του τα πήρε..
Μην το ρισκάρεις άλλο. Σταμάτα να τρέχεις και να καπνίζεις. Σταμάτα να καπνίζεις τρέχεις δεν τρέχεις. Δεύτερη ζωή δεν έχει.
*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.