today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

2018, το τέταρτο πιο ζεστό έτος στην ιστορία

Το έτος 2018 θα είναι το τέταρτο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Στην προσωρινή έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), με αποτέλεσμα «το 2018 να προαναγγέλλεται ως η 4η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

Συνεπώς η τάση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης μακροπρόθεσμα «είναι προφανής και συνεχίζεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τααλάς σε συνέντευξη Τύπου.

Και ενώ στα 22 τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται τα 20 πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, τα τέσσερα τελευταία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, σύμφωνα με τον WMO.

«Πρέπει να το τονίζουμε ξανά και ξανά: είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνει καλά τις κλιματικές αλλαγές και η τελευταία που μπορεί να αντιδράσει στις συνέπειές τους», υπογράμμισε ο Τααλάς.

Καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθοριστικός παράγοντας της ανόδου της θερμοκρασίας, πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, «η θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν η τάση συνεχισθεί, προειδοποίησε μερικές ημέρες πριν από την COP24 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Στη διάρκεια της COP24, η διεθνής κοινότητα πρέπει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Παρισιού για να πετύχει τον στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το επίπεδό της κατά τη βιομηχανική επανάσταση.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, είναι πραγματικά δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τα ενεργειακά συστήματα και τα δίκτυα μεταφορών.

Κρύο και ζέστη

Στο μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας συνεχίζεται αδιάκοπα, επιφέροντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των ωκεανών και λιώσιμο των αιώνιων πάγων και των παγετώνων.

Η έκθεση εξηγεί για παράδειγμα πως η έκταση των αιώνιων πάγων στην Αρκτική είναι από την αρχή του χρόνου πολύ μικρότερη από το φυσιολογικό, με χαμηλά ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Και η μέγιστη παγοκάλυψη, η οποία παρατηρήθηκε στα μέσα Μαρτίου, είναι η τρίτη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατά το 2018 σημειώθηκαν επίσης ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, άλλο μείζον χαρακτηριστικό της ανόδου της θερμοκρασίας. Η εποχή των κυκλώνων ήταν ιδιαίτερα έντονη στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, όπου η συσσωρευμένη κυκλωνική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις μέσω δορυφόρων, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην Ευρώπη, ένα από τα πιο ισχυρά κύματα ψύχους των τελευταίων ετών σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν ασυνήθιστη ζέστη και ξηρασία που προκάλεσαν κυρίως μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σκανδιναβία.

Η Καλιφόρνια, που εδώ και χρόνια πλήττεται από ξηρασία, επλήγη επίσης φέτος από σφοδρές πυρκαγιές. Η «Camp Fire», που ξέσπασε τον Νοέμβριο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 85 ανθρώπους και ήταν η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία αυτής της αμερικανικής Πολιτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ