today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ούτε η Ελβετία υπογράφει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Η Ελβετία προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό των χωρών που αποφάσισαν να απόσχουν από την υπογραφή του Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι «επιθυμεί να αναβάλει την οριστική της απόφαση ως την αποπεράτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου».

Το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκε η υποστήριξη της Ελβετίας στο Σύμφωνο, το οποίο έχει στόχο τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο, κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Γιουργκ Λάουμπερ, ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΗΕ, ήταν ο ένας από τους δύο βασικούς διαπραγματευτές στη διαδικασία για την κατάρτιση του κειμένου.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας στην Ελβετία ερίζουν ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.

Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο Σύμφωνο είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις.

Η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι κατανοεί πως ορισμένες χώρες δεν είναι «έτοιμες» να κυρώσουν το Σύμφωνο, πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει να αλλάξουν γνώμη.

Η Εσπινόσα υπενθύμισε ότι το Σύμφωνο είναι απλά ένα «πλαίσιο», το οποίο θα επιτρέψει «την κατανομή του βάρους» και έχει «τεράστια ευελιξία» ακριβώς για να διευκολύνει τις περισσότερες χώρες να το υιοθετήσουν και να το προσαρμόσουν στις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολυμερή συνεργασία, επέμεινε.

«Κάθε μέρα, αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση, διότι βλέπουμε καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τις ασυνήθιστες μεταναστευτικές ροές σε όλο τον κόσμο», είπε η Εσπινόσα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια μια συμφωνία μεταξύ των χωρών για να εξασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών θα προστατεύονται και ότι θα προωθήσουμε την ομαλή και τακτική μετανάστευση σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, πλην Ελβετίας, οι χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν κάνει γνωστό πως δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ