today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Διεθνή ΜΜΕ: Επιστρέφει η ελληνική κρίση – Ανησυχία στις αγορές λόγω των τραπεζών

Η ανησυχητική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών απασχολούν έντονα τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία εκτιμούν, μεταξύ άλλων, πως η βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να καθυστερήσει την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Και εκτιμούν πως η ελληνική κρίση επιστρέφει καθώς οι ιταλικές τράπεζες μπαίνουν σε επικίνδυνη ζώνη.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και παρά την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων.

Το ποσόν των 4,8 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης πρόκειται να μεταβιβαστεί στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές για την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, αναφέρει το πρακτορείο.

Η σύνδεση της επιστροφής των κερδών από τα προγράμματα ANFA και SMP θεωρήθηκε αναγκαία σαν κίνητρο για να παραμείνει η Αθήνα δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της, θα δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες και θα αποφαίνεται αρνητικά για τις επιδόσεις της Ελλάδας σε μεταρρυθμίσεις σχετικές με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό ίσως καθυστερήσει για κάποιους μήνες την καταβολή της πρώτης δόσης », δήλωσε μια πηγή στο Reuters, ενώ δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την πιθανότητα καθυστέρησης. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για μη καταβολή της δόσης. «Η απόφαση για την καταβολή θα ληφθεί αφού αξιολογηθεί η επίδοση της Ελλάδας από την λήξη του προγράμματος μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. Είναι προφανές ότι η αυριανή έκθεση της Επιτροπής δεν μπορεί, εξ ορισμού, να οδηγήσει σε έγκριση της πληρωμής. Ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει την δημοσιονομική θέση της χώρας, ή τις αποπληρωμές των χρεών της», καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της η βρετανική Telegraph εκτιμά πως η ελληνική κρίση επιστρέφει καθώς οι ιταλικές τράπεζες μπαίνουν σε επικίνδυνη ζώνη. Η Αθήνα ετοιμάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού της συστήματος –πυροδοτώντας έτσι ανησυχίες ότι η χώρα δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τέταρτο πακέτο στήριξης για να βγει από την παγίδα της ύφεσης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η Telegraph αναφέρειι πως το παράλληλο ιταλικό δράμα έφερε πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα των επισφαλών χρεών και εξέθεσε σε κοινή θέα τις αβάσιμες μεθόδους των ελληνικών ρυθμιστικών ελεγκτών και της ευρωπαϊκής τρόικας που δεν καταφέρνουν να καμουφλάρουν το πρόβλημα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ασταθής και θα τορπιλιστεί άμεσα αν κάτι πάει στραβά στην παγκόσμια οικονομία ή αν υπάρξει νέα ύφεση στην Ευρώπη, σημειώνει ο Κ. Λαπαβίτσας του London University (SOAS) –οι ελληνικές τράπεζες είναι «ζωντανές-νεκρές», έχουν «κάψει» όλο τους το κεφάλαιο και δε διαθέτουν ούτε σεντ για ανακεφαλαιοποίηση, κατατλήγει.

Η γαλλική Les Echos σε εκτενές άρθρο της αναφέρεται στις ανησυχίες που θα μπορούσε να προκαλέσει πάλι η Ελλάδα στις αγορές λόγω της συνεχούς καθοδικής πορείας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών κατά 3,9% χθες και την άνοδο του δεκαετούς επιτοκίου κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,6%, το υψηλότερο  από τον Ιούνιο όταν κατέληξε η συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτά  θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην λάβει η Αθήνα, όπως αναμενόταν, τα κέρδη της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Η Les Echos σημειώνει πως η καθυστέρηση της Αθήνας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες που πραγματοποίησαν κέρδη από το ελληνικό χρέος να δώσουν τα ποσά αυτά στην Αθήνα. Αυτό το σημείο ήταν ένα από τα στοιχεία του “πακέτου” που συνάφθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης Τσίπρα για το σχέδιο μετά τη διάσωση. Προβλέπεται ότι μετά τον Αύγουστο, η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση από τις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα την αποπληρωμή άνω των 4 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά αξιόχρεα τους. Η πληρωμή των κερδών των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε απλώς να αναβληθεί για μερικούς μήνες.

Ένα άλλο θέμα, που παρακολουθείται από τις αγορές είναι τα σχέδια της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα επισφαλή χρέη των τραπεζών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αθήνα σκέφτεται ακόμη και σε άμεση βοήθεια προς τους πιο προβληματικούς οφειλέτες. Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Danièle Nouy, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε ένα “σύνθετο θέμα” για «ένα έργο σε εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο σε αυτό το στάδιο».

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται υπό μεγάλη πίεση για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν σοβαρό πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πυρήνας του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δημιουργία μιας εταιρίας, στην οποία θα μεταφερθούν οι προβληματικές πιστώσεις – ένα είδος bad bank.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συζήτησε το σχέδιο με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίοι το δέχθηκαν θετικά. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το αν θα συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές, καθώς μπορεί να θεωρήσουν το σχέδιο κρατική βοήθεια. Αμφίβολο είναι επίσης το αν θα βρεθούν επενδυτές για την νέα εταιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ