today-is-a-good-day
11.7 C
Athens

Κυρ.Μητσοτάκης: Μπορούμε καλύτερα!

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Ειδικά για εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για αυτές και ποια δικαστήρια θα λύνουν τις διαφορές, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018

Για να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο της στην περιοχή πρέπει η Οικονομία της να είναι ισχυρή, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να μειωθεί η ανεργία, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι το “ελατήριο της ανάπτυξης” δεν λειτουργεί στη χώρα μας.

Στα χρόνια της κρίσης η παραγωγικότητα της οικονομίας μειώθηκε κατά 12%, γιγαντώθηκε η λεγόμενη “Φορολογική Σφήνα”, η συνολική φορολογική-ασφαλιστική επιβάρυνση, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα για την Ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατέβηκε 5 επίπεδα.

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα η λιγότερο ελεύθερη οικονομία σε ΕΕ-Ευρωζώνη και από τις λιγότερο παραγωγικές… Δουλεύουμε πολύ χωρίς να είμαστε παραγωγικοί και χωρίς να αμειβόμαστε καλά για την εργασία μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα υπερπλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία και η παροχολογία ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Θα τρώμε από τις σάρκες μας όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, δήλωσε.

Η ευημερία στα Βαλκάνια δεν έρχεται μέσα από την εθνική απομόνωση αλλά μέσα από τους ανοιχτούς ορίζοντες και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πατριωτισμός χτίζει γέφυρες και ο εθνικισμός χτίζει τείχη, είπε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για έναν “επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό” που δηλητηριάζει τους λαούς και υψώνει τείχη.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή τη Βουλή, ούτε στην επόμενη, και τόνισε ότι όσα ψηφίζονται τώρα στην ΠΓΔΜ είναι χειρότερα από το αρχικό κείμενο της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, λέγοντας ότι “αυτό το παραδέχτηκε, εκ των υστέρων, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι προχωρούν σε “άκρατη παροχολογία που νεκρανασταίνει το «Τσοβόλα δώστα όλα»” και ασχολείται με παροχές και επιδόματα ενώ χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε ένα “γκρίζο και αποκαρδιωτικό τοπίο”, είπε και δήλωσε πως στις βουλευτικές εκλογές θα ζητήσει ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξει αυτή την πορεία, διότι, όπως σημείωσε, “μπορούμε καλύτερα”.

Η κυβέρνηση υπερφορολόγησε, μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έκανε εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να μπορεί να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα θυσιάζοντας την ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Το κλειδί της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται στη δραστική βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Θα το πω απλά: πρέπει να φτιάξουμε αυτούς τους θεσμούς και να τους προστατεύσουμε. Προσωπικά, για να απαντήσω και στην εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου, με ανησυχεί βαθιά ότι όλη η συζήτηση που φαίνεται να μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο, σίγουρα όλη η συζήτηση που γίνεται από την κυβέρνηση μετά το “τέλος του προγράμματος”, είναι κατά πόσον υπάρχει δήθεν κάποιος δημοσιονομικός χώρος για πελατειακές παροχές και πρόσκαιρα επιδόματα. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, όταν το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς θα επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη”.

“Ο κ.Τσίπρας διορθώνει τα λάθη με λάθη. Η Ελλάδα τιμωρήθηκε με ανάλγητες περικοπές στις συντάξεις γιατί η κυβέρνησή του εθεωρείτο αναξιόπιστη από τους εταίρους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τις νομοθέτησαν για το 2019 ως ενέχυρο για να περάσουν τις αξιολογήσεις και να φτάσουν στο τέλος του προγράμματος. Ακόμη κι αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκαν τα υψηλά πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν το 2015, να γίνουν υπερπλεονάσματα το 2017 και το 2018. Δεν λέει λέξη όμως ο κ. Τσίπρας για το πώς επιτυγχάνονται αυτά τα υπερπλεονάσματα. Για το πώς η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τους πάντες και τα πάντα. Για την τραγική υστέρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τη στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου.

Ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι αυτός κατήργησε το ΕΚΑΣ και ότι ήδη η κυβέρνησή του έχει κόψει τις συντάξεις 21 φορές. Και βέβαια, δεν λέει κουβέντα και για κάτι άλλο: Ότι οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, βλέπουν ήδη τις συντάξεις τους πετσοκομμένες κατά 30%. Και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Δεν υπάρχει νέος σήμερα στην Ελλάδα που να πιστεύει ότι θα πάρει ποτέ σύνταξη. Είναι στην ολόμαυρη ράχη του Ασφαλιστικού. Επιχαίρει σήμερα η κυβέρνηση γιατί καταργήθηκε ένα μέτρο που επεβλήθη εξαιτίας της και που η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την κατάργησή του εδώ και έξι μήνες. Και ακόμη περισσότερο: Ένα μέτρο που η αντιπολίτευση αρνήθηκε να το ψηφίσει όταν η κυβέρνηση το είχε φέρει στη Βουλή”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “θυσιάζει τη μελλοντική ανάπτυξη στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων” και παρατήρησε: “Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας; Μας λένε «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει σε στασιμότητα είναι δικό της πρόβλημα, αρκεί να μην μας δημιουργεί άλλα ζητήματα». Εγώ δεν συμβιβάζομαι με αυτή την πολιτική.

Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Μπορεί -μπορούμε- καλύτερα. Στις εκλογές που έρχονται θα ζητήσω ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξω αυτή την πολιτική. Και για να απελευθερώσω τη χώρα από τα δεσμά όπου την έβαλαν αυτοί που για να έρθουν στην εξουσία έλεγαν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια και μετά κατέληξαν να βάζουν τη χώρα σε λιτότητα για δεκαετίες.

Ο αδύναμος κρίκος των προγραμμάτων των τελευταίων χρόνων είναι ο πλήρης εκτροχιασμός των προσδοκιών που ήρθε μαζί με την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική πολιτική τάξη. Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι το αντίθετο. Όπως είπα και στην αρχή, η βαθύτερη αιτία των δεινών που έχει υποστεί η χώρα μας, είναι η «θεσμική παγίδα» στην οποία έχει εγκλωβιστεί εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Εκεί δεσμεύομαι ότι θα δώσει τη μάχη της η Νέα Δημοκρατία. Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι αποκλειστικά εθνική ευθύνη. Κανείς δεν θα κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό μας. Η βελτίωση των επιδόσεων σε δείκτες όπως «επίδραση της φορολογίας στις επενδύσεις» (137η θέση), «χρήσεις γης» (145η θέση), «επίλυση δικαστικών διαφορών» (131η θέση), «διοικητικά βάρη» (130ή θέση) πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα κυριολεκτικά κατέρρευσαν την τελευταία 10ετία. Από 60 δισ. ευρώ το 2007 (26% του Α.Ε.Π.), έπεσαν σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017 (12,6% του Α.Ε.Π.)”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για μια διοίκηση που θα ακούει πραγματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων. “Όχι όπως σήμερα, που υπάρχει πλήρης αναξιοπιστία και μόλις το 5% των μελών του ΣΒΒΕ πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις με το Κράτος. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει προφανή δυσάρεστα αποτελέσματα στο πάγωμα των δικών σας επενδυτικών σχεδίων, στη μείωση του προσωπικού σας”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Γι’ αυτό και εμείς προτάσσουμε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στα εξής κεφάλαια:

Αδειοδότηση. Υπάρχει ανάγκη για ριζική αλλαγή έναντι σημειακών βελτιώσεων, μέσα από:  Κεντρική αδειοδοτούσα Αρχή με αρμοδιότητες στην έκδοση του συνόλου των αδειών. Με υποχρεωτική τήρηση εγκριτικών προθεσμιών. Αδειοδότηση ενός βήματος με όλες τις εγκρίσεις (π.χ. χωροταξία, περιβάλλον, λειτουργία, δασαρχείο, αρχαιολογία, κτλ.). Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δημιουργήσει σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον σε Πορτογαλία, Ισπανία. Μπορούμε και εμείς να το κάνουμε.

Κίνητρα επενδύσεων. Η υπερφορολόγηση επιδρά αρνητικά στην αναγνώριση της χώρας ως επενδυτικό προορισμό. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν σε: Σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από 29% στο 20% και των μερισμάτων από 15% στο 5%, ώστε ο συνολικός φορολογικός συντελεστής να πάει στο 24%, από το 40% σήμερα. Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο έτη, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας στο πλαίσιο ενός νέου τολμηρού σχεδίου που έχουμε για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα για τις νέες γενιές. Επιταχυνόμενες αποσβέσεις ή και υπερ-αποσβέσεις 200%, πρακτικές με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα χωρίς δημοσιονομική επίπτωση. Διπλασιασμό, στα 10 έτη από 5 σήμερα, της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη, όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και με πιο ελκυστικά κίνητρα για αλλοδαπούς επενδυτές π.χ. μέσω του προγράμματος “golden visa” και “nom-dom”, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

Φορολογικές διαδικασίες. Οι 25 φορολογικοί νόμοι και οι πλέον των 100 εγκύκλιοι από το 2011 δεν δημιουργούν σαφήνεια. Τα αντικίνητρα μπορούν να αρθούν: Με σταθερό φορολογικό νόμο που θα αποτελέσει ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης, με τη δέσμευση αυτός ο νόμος να μην αλλάξει για τουλάχιστον μια πενταετία. Κανονικότητα και έγκαιρη πραγματοποίηση ελέγχων. Συμψηφισμός απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε όλους τους φόρους και τέλη.

Γραφειοκρατία. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για το πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια   κωδικοποίηση και απλοποίηση νομοθεσίας. ‘Αρση επικαλύψεων στους ελέγχους της αγοράς και πάταξη λαθρεμπορίου. Υποχρεωτικότητα μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, παράλληλα με τη βελτίωση των διαδικασιών επίλυσης δικαστικών διαφορών (964 ημέρες έναντι 271 στην Ε.Ε.).

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, “σε πείσμα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, από τη σημερινή κυβέρνηση” και αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης παρατήρησε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση τρεις τομείς μόνο θέλει να διατηρήσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή: Δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ για το γραφειοκρατικό Δημόσιο, δεν λέει τίποτα για την δημοσιονομική πειθαρχία, δεν λέει τίποτα για την αργή και ελεγχόμενη Δικαιοσύνη”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “το μελετημένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί πραγματικά, το πιστεύω βαθιά, να οδηγήσει σε ένα νέο ελληνικό θαύμα” και σημείωσε: “Προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε αυτό το μεγάλο ρεύμα αναγέννησης πρέπει κι εσείς να αναλάβετε τον δικό σας ρόλο. Είναι ευθύνη μας απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στην πατρίδα μας. Σας θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ