«Είμαι πρόθυμη να μιλήσω με τον καθένα. Δεν μπορώ όμως να πάω σε όποιον δεν θέλει να μιλήσει», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε πολίτες του Κέμνιτς, στην Σαξονία, όπου τον περασμένο Αύγουστο την δολοφονία ενός 35χρονου, κατά πάσα πιθανότητα από έναν Ιρακινό και έναν Σύρο, ακολούθησαν βίαια επεισόδια και, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, «πογκρόμ» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών.
Η Καγκελάριος, η οποία επισκέφθηκε το Κέμνιτς 82 ημέρες μετά το γεγονός και δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ή για την Καγκελαρία, έφθασε στο Κέμνιτς λίγο μετά το μεσημέρι. Η πρώτη της στάση ήταν στο τοπικό κλειστό γυμναστήριο, όπου συναντήθηκε με τους παίκτες της ομάδας μπάσκετ της πόλης. Αργότερα το απόγευμα μίλησε σε κλειστή συγκέντρωση πολιτών και απάντησε στις ερωτήσεις τους, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν να κάνουν με θέματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης.
Η κυρία Μέρκελ υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την πολιτική της στην διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ενώ παραδέχθηκε λάθη και παραλείψεις στις επιλογές της. Απηύθυνε ωστόσο έκκληση στους κατοίκους της πόλης να επιδείξουν μεγαλύτερη ανοχή προς τους ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και εξήγησε την επιλογή της να μην μεταβεί στην πόλη αμέσως μετά τα γεγονότα, τονίζοντας ότι δεν ήθελε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα ή να εκληφθεί η επίσκεψή της ως προεκλογική, καθώς επίκειται το συνέδριο του CDU, όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, αλλά δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι η ίδια δεν επρόκειτο να είναι υποψήφια.
Η Καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την κατανόησή της για την οργή του κόσμου μετά τη δολοφονία του συμπολίτη τους, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την διάπραξη νέων εγκλημάτων από ακροδεξιούς διαδηλωτές. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μετά τα γεγονότα χάθηκε το αίσθημα ασφάλειας πολλών πολιτών. Αυτό αφορά αυτούς που φέρουν ευθύνη για ένα κράτος δικαίου. Δεν μπορεί να μην μας ενδιαφέρει!», δήλωσε.
Από το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τον σταθμό του τρένου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 άτομα που φώναζαν συνθήματα εναντίον της Καγκελαρίου αλλά και των μεταναστών. Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1200 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Αυτή είναι η χώρα μας». Οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν μάλιστα να κάνουν δηλώσεις στο Τύπο, φωνάζοντας «ψεύτης Τύπος», μια φράση που χρησιμοποιείτο ευρέως κατά την ναζιστική περίοδο.
Περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί είχαν αναλάβει την περιφρούρηση των διαδηλώσεων της ακροδεξιάς, αλλά και των αντιφασιστικών οργανώσεων που εξελίσσονταν παράλληλα.