Το αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στους κοινωνικούς εταίρους, επανέλαβε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.
«Η ΓΣΕΕ, από το 2012 που με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως εργαλείο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και, ταυτόχρονα, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ μικτά, έχει δηλώσει ότι με τον ίδιο τρόπο που αφαιρέθηκε το εισόδημα των μισθωτών, δηλαδή με νόμο, οφείλει η πολιτεία να τον επαναφέρει. Δηλαδή, να επαναφέρει, όπως προτείνουν όλοι οι Ευρωπαίοι επιστήμονες και θεσμοί, το θέμα του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος.
«Αντ’ αυτού»- όπως υπογραμμίζει -«και η παρούσα κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας αυτό που έκανε η προηγούμενη, ξαναψήφισε ακριβώς τον ίδιο νόμο, αλλάζοντας μόνο τις ημερομηνίες εφαρμογής τους για το 2018 και, έτσι, δεν ικανοποιείται η βασική απαίτηση να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και κατόπιν να γίνονται ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους».
Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος τονίζει ότι όλη η διαδικασία δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΓΣΕΕ, καθώς, όπως υποστηρίζει, υποβαθμίζει κυριολεκτικά τον κοινωνικό διάλογο. «Αυτό συμβαίνει, καθώς μας καλούν σε μία Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, που προφανώς τεχνικά θέλουν να διαπιστώσουν, με βάση τους περιοριστικούς όρους που έχει ο νόμος σχετικά με το πόσο θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός, τι θα προτείνουν στον εκάστοτε υπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει, όπως αυτός θέλει» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
«Δηλώσαμε ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες Επιτροπές» σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, στη βάση και της πολιτικής απόφασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι, «εάν και εφόσον μας καλέσει η ίδια η υπουργός Εργασίας μαζί με τους εργοδότες, για να διαβουλευτούμε επί της ουσίας το θέμα για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, τότε εμείς είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε».
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, η ΓΣΕΕ γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας να μην συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού της Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό.
Η ΓΣΕΕ στην επιστολή της, την οποία κοινοποίησε και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στους κοινωνικούς εταίρους.