«Η αναθεώρησηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.
«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.
Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ότι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντος αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».
Με αιχμή το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής που προστατεύει το σύστημα των συνταγματικών δικαιωμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ». «Το ότι θα καθίσουμε στα ίδια έδρανα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι μετέχουμε σε προσεγγίσεις, διαδικασίες και τελικώς απόψεις κοινές για την ποιότητα των θεσμών», πρόσθεσε.
Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτελέσμά του.
Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.
Τέλος, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ.