today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

LeMonde: Σχίσμα στην Ορθοδοξία – Εδώ πρόκειται για πολιτική, και μάλιστα για γεωπολιτική

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Σχίσμα στην Ορθοδοξία: ‘Εδώ πρόκειται για πολιτική, και μάλιστα για γεωπολιτική’», η αρθρογράφος της LE MONDE Sylvie Kauffmann επιχειρεί να ρίξει φως στο θέμα της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία βρισκόταν υπό τον ρωσικό έλεγχο για περισσότερο από τρεις αιώνες. «Ο Φιλάρετος απολαμβάνει την εκδίκηση του. Στα 90 σχεδόν, έχει μόλις ολοκληρώσει έναν αγώνα στον οποίο έχει αφιερώσει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του και δεν σκοπεύει να υποτιμήσει αυτή τη νίκη.

Στη μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων της κατοικίας του, ο πατριάρχης αφηγείται, στις 29 Οκτωβρίου, τη ρήξη με τη Μόσχα, που τελικά επισημοποιήθηκε από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως, αρμόδιο επί του θέματος.

Το κάνει χωρίς θριαμβολογίες, με τόνο μονότονο, ωστόσο η μακριά λευκή γενειάδα του δύσκολα καλύπτει μια καταπιεσμένη οργή, εντυπωσιακή για έναν άνθρωπο της ηλικίας του και κυρίως για έναν άνθρωπο της Εκκλησίας», σχολιάζει η δημ/φος. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στη μακροχρόνια διένεξη Κιέβου-Μόσχας και την πρόσφατη ρήξη Μόσχας-Κων/πολης. «Γιατί αυτά είναι σημαντικά;» συνεχίζει η αρθρογράφος.

«Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια χιλιετή θρησκεία, όμως εδώ το ζήτημα είναι πολιτικό, αν όχι και γεωπολιτικό, δεν είναι θεολογικό.» Ο ίδιος ο πατριάρχης Φιλάρετος, μιλώντας σε μικρή ομάδα επισκεπτών από το European Council on Foreign Relations, παρουσία της δημ/φου, επισημαίνει ότι «το θέμα είναι η Κριμαία και ο πόλεμος με τη Ρωσία». «Η Εκκλησία μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο», δηλώνει. «Βοηθήσαμε τον στρατό από την αρχή, προμηθεύοντάς τον με τρόφιμα, φάρμακα, οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα»Και αυτόν τον πόλεμο, ο πατριάρχης του Κιέβου είναι «πεπεισμένος ότι δεν θα τον κερδίσει ο Πούτιν». Ο Φιλάρετος υπόσχεται ότι δεν θα ασκηθεί πίεση στις ενορίες που είναι πιστές στη Μόσχα για να υπαχθούν στο πατριαρχείο του Κιέβου: «Θα γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση», δεσμεύεται, ιδίως καθώς η ακίνητη περιουσία ανήκει στην ενορία και όχι στην Εκκλησία. 

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν και ο πολύ στενός εταίρος του, Πατριάρχης Κύριλλος, αφέθηκαν να ηττηθούν από τον Φιλάρετο και τον Βαρθολομαίο, σχολιάζει η αρθρογράφος, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι, πέρα από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, στο παρασκήνιο υπάρχει πάντα και η τουρκο-ρωσική αντιπαλότηταΤο 2016, η Μόσχα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τη Σύνοδο που διοργάνωσε η Κωνσταντινούπολη, υπενθυμίζεται. Ο Βαρθολομαίος είδε να αμφισβητείται η ηγεσία του, υποπτευόμενος ότι ο Κύριλλος επιθυμεί να εδραιώσει την κυριαρχία του επί όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών. «Πού είναι ο Θεός, σε όλα αυτά; Καμία στιγμή, κατά την διάρκεια αυτής της πολύ πολιτικής συνομιλίας με τον Πατριάρχη Φιλάρετο και τον Επίσκοπο Ευστράτιο δεν προφέρθηκε το όνομά Του», καταλήγει το δημοσίευμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ