today-is-a-good-day
8.7 C
Athens

Το ΕΚΕΦΕ και η Blue Star Ferries αναζητούν τους μελλοντικούς ερευνητές

Την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά δημοτικών σχολείων νησιών του Αιγαίου να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να αντιληφθούν τη σημασία της ερευνητικής διαδικασίας, δίνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και η εταιρεία BLUE STAR FERRIES, στο πλαίσιο της δράσης science on board.

Πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα του ερευνητικού κέντρου ειδικά σχεδιασμένα από ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα και που έχουν την τύχη να γνωρίζουν από κοντά οι μαθητές σχολείων της Αττικής αλλά όχι σχολείων νησιών του Αιγαίου.

Η αρχή έγινε από τη Ρόδο, όπου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 600 περίπου παιδιά σχολείων του νησιού είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.

Η επιχειρησιακή υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Δημόκριτου» κ. Σοφία Καλοκαιρινού σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι σε πλοίο της blue star, ανέφερε ότι τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ένα ρομπότ edison και να καταλάβουν πως λειτουργούν οι αισθητήρες τους, φτιάξανε με τα χέρια τους χημικούς δεσμούς μορίων ενώ παρατήρησαν ιστούς μέσα από μικροσκόπια. Τόνισε επίσης ότι οι μικροί μαθητές είχαν τη δυνατότητα να μάθουνε για την ιστορία του φιλόσοφου Δημόκριτου που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε για το άτομο ενώ οι γονείς μπόρεσαν να ενημερωθούν για τον εθισμό και πως οι ουσίες λειτουργούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η κ. Καλοκαιρινού είπε ότι σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τρέχουν πέντε δράσεις στο ερευνητικό κέντρο, ενώ κάθε χρόνο από τον «Δημόκριτο» περνάνε περίπου 7.000 μαθητές που μαθαίνουν για τα ρομπότ, για τη χημεία, για τη φυσική, κάνουνε πειράματα μέσα σε χώρους που μοιάζουν με εργαστήρια και έρχονται πιο κοντά σε αυτό που εμείς αγαπάμε τις θετικές επιστήμες.

Ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Λευτέρης Κουκιανάκης, που συμμετείχε στη δράση, ανέφερε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η ερώτηση μαθήτριας τρίτης δημοτικού που τον ρώτησε για ποιο λόγο ήρθαν στο νησί της Ρόδου.

Ψάχνουμε τους μελλοντικούς ερευνητές της απάντησα.

Ο κ. Κουνιανάκης τόνισε ότι όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσπαθούν να δείξουν την αξία της έρευνας και τι είναι για την κοινωνία την ίδια. Πρόσθεσε ότι προσπαθήσαμε να δώσουμε να καταλάβουν τα παιδιά ότι ο ερευνητής παρατηρεί πειραματίζεται έχει μέθοδο έχει αποτελέσματα. Τους εξηγήσαμε επίσης ότι το αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ αρνητικό για κάποιο ερευνητή, το αρνητικό αποτέλεσμα είναι η αρχή για μία νέα προσπάθεια .

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης είπε ότι το ερευνητικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο της χώρας και εργάζονται σε αυτό περίπου 11ΟΟ εργαζόμενοι. Τόνισε ότι έχει έναν ετήσιο προϋπολογισμό στα 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 60% προέρχεται από πόρους ευρωπαϊκούς τους οποίους κερδίζουν οι ερευνητές του «Δημοκρίτου» ανταγωνιστικά .

Ο κ. Νούνεσης τόνισε ότι ο Δημόκριτος είναι πολυθεματικό κέντρο και στα εργαστήρια του εξελίσσονται εργασίες από θέματα τηλεπικοινωνιών, τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλων δεδομένων νανοτεχνολογίας, προηγμένα υλικά, πολιτιστική κληρονομιά κ.α

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ τόνισε ότι μέσα στην αποστολή μας είναι και στήριξη της καινοτομίας η ανάπτυξη δηλαδή η κατοχύρωση των ανακαλύψεων και η στήριξη των προσπαθειών των ερευνητών και των συνεργατών τους για την επιχειρηματικότητα. Τόνισε επίσης ότι η λειτουργία στο «Δημόκριτο» ενός τεχνολογικού πάρκου ήδη έχει καταφέρει να προσελκύσει στη χώρα πολύ σημαντικές εταιρείες κολοσσούς στην καινοτομία αναφέροντας ως παράδειγμα την απόφαση της tesla να έρθει και να εγκατασταθεί στο «Δημόκριτο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ