today-is-a-good-day
5.5 C
Athens

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ “αδειάζει” Καμμένο: Στην Ελλάδα δεν απειλείται η συμφωνία

Το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” μεταδίδει ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δυνατότητες αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωσίας όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την ΕΕ, είναι τα θέματα που θα συζητήσουν αύριο στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι,  με τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγαλο.

«Θα συζητήσουμε για τη σοβαρή υποστήριξη εκ μέρους της Ελλάδας, που ήδη μετατρέπεται σε  νέο στρατηγικό μας εταίρο, καθώς και για την γενικότερη πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες. Είναι ταραχώδεις οι καιροί αυτοί και στις δύο χώρες, όμως πιστεύω ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών εδώ στην “Μακεδονία” έχει μπει σε φυσιολογική πορεία και μάλιστα η υποστήριξη αυξάνεται. Αλλά και στην Ελλάδα η διαδικασία αυτή δεν απειλείται καθόλου, παρά τις πολιτικές αναταράξεις της καθημερινότητας. Ελπίζω αύριο να ανταλλάξουμε για μια ακόμα φορά καλές ειδήσεις, ότι αυτή η πορεία είναι μη αναστρέψιμη και ότι η “Μακεδονία” και η Ελλάδα παραμένουν στρατηγικοί εταίροι. Έτσι, η περιοχή αποκτά δύο χώρες με ισχυρές σχέσεις, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και σε ολόκληρη την περιοχή», είπε σήμερα ο Οσμάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι κατά το  τελικό στάδιο της υπογραφής  της Συμφωνίας  των Πρεσπών, η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ. «Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν  στο Συμβούλιο της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο η Ελλάδα και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ήταν οι πλέον ένθερμοι  υποστηρικτές στο να δοθεί ημερομηνία στην “Μακεδονία”  για έναρξη διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Οσμάνι.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα συμπίπτει με την επανέναρξη των πτήσεων Αθήνας -Σκοπίων μετά από μακρά διακοπή  λόγω των παγωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Θα είμαι ο πρώτος που θα επιβιβαστώ σε αυτήν την πτήση, κάτι που επίσης συμβολίζει την αναθέρμανση των σχέσεων, αποτελεί  απόδειξη πως η στρατηγική εταιρική σχέση  αρχίζει να λειτουργεί και ότι την επόμενη περίοδο θα ενταθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών σε όλους τους τομείς – πολιτικό, τουριστικό κλπ», κατέληξε ο Οσμάνι, σύμφωνα με το “MIA”..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ