today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

FT: Η Συμφωνία των Πρεσπών κινδυνεύει…

 Με τίτλο «Greek political impasse threatens name change deal with neighbor  use of ‘Macedonia’», ανταπόκριση της Kerin Hope από την Αθήνα στους Financial Times έχει ως βασικό μήνυμα ότι διακυβεύεται η συμφωνία των Πρεσπών από την ενδοκυβερνητική διχογνωμία για το ζήτημα, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ.

Εισαγωγικά, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των ‘εθνικιστών’ και των ‘αριστερών’ εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας, υπονομεύει τις προοπτικές διευθέτησης του επί 30ετίας χρονίζοντος θέματος του ονόματος της “Μακεδονίας”, εμποδίζοντας έτσι ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ένθερμα τη συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία απαλείφονται οι ανησυχίες της Αθήνας, ότι ο όρος «Μακεδονία», υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της ελληνικής περιφέρειας με το ίδιο όνομα.

Όμως, ο δεξιός κυβερνητικός εταίρος (ΑΝ.ΕΛ.), απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αρχηγός του κόμματος και Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «Η Βόρεια Μακεδονία (το προτεινόμενο όνομα της συμφωνίας) συνιστά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν θα αποδεχθούμε τον όρο ‘Μακεδονία’ και θα αποχωρήσουμε από το Κοινοβούλιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσει τη συμφωνία για επικύρωση». Ο κ.Καμμένος εκμεταλλεύεται το λαϊκό αίσθημα για την απόφαση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας να ονομαστεί «Μακεδονία», έπειτα από την ανεξαρτησίας της το 1991. Η κίνηση αυτή, εξελήφθη από την Ελλάδα ως απόπειρα υφαρπαγής της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πάνω από το 50% των Ελλήνων διαφωνούν με τη Συμφωνία, διότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας ως αντάλλαγμα για την αλλαγή της ονομασίας. Επίσης, η ανταπόκριση επισημαίνει, ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με σκοπό  την ενδυνάμωση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, σε μια χρονική συγκυρία όπου Ρωσία και Κίνα, εποφθαλμιούν για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικό σχολιαστή Άρη Χατζή, «ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και αν υπάρξει πολιτικό κόστος. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα παγίωνε τη μεταμόρφωσή του από ένα ριζοσπάστη αριστερό πολιτικό, σε ένα δυτικό εταίρο που μπορεί να ‘αποδώσει τα δέοντα’, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και οικονομίας».

Ωστόσο, συνεχίζει η ανταπόκριση, ο κ.Καμμένος έχει άλλες ιδέες. Πρόσφατα, προκάλεσε την παραίτηση του ΥΠ.ΕΞ. Νίκου Κοτζιά, καθώς εντός του κυβερνητικού συμβουλίου, έκανε λόγο για κακοδιαχείριση κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ.Κοτζιάς αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, όμως ο κ.Τσίπρας -σύμφωνα με δύο μάρτυρες- δεν τον υπερασπίστηκε και λίγο αργότερα ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του ΥΠ.ΕΞ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Κώστα Ιορδανίδη, αν ο κ.Καμμένος πραγματοποιήσει την απειλή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να επιβιώσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ως τις εκλογές που κανονικά είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Οκτώβριο, ωστόσο, ίσως διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάϊο. Ο κ.Τσίπρας υπολογίζει εντός των επόμενων μηνών, να βρει τους απαραίτητους υπολειπομένους έξι ψήφους για την επικύρωση της συμφωνίας, από τη δεξαμενή των φιλοευρωπαϊκών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε τους έξι βουλευτές του να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η συνεχώς αυξανόμενα σκληρή ρητορική του κ.Καμμένου συνδέεται με την  μειούμενη δημοτικότητα του κόμματός του, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ΑΝ.ΕΛ. πέφτουν κάτω από το απαραίτητο κατώφλι του 3%, το οποίο και εξασφαλίζει είσοδο στο Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπολείπεται 10 μονάδων από τη ‘ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’, ωστόσο, αναμένεται να ψαλιδίσει τη διαφορά, δίνοντας έτσι ελπίδες στον κ.Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή ανάληψης κινδύνων της Eurasia Group,  Mujtaba Rahman, «αν ο Τσίπρας επισήμως διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Καμμένο για να περάσει τη συμφωνία, τότε αυτό δυνητικά θα απογειώσει το προφίλ του (Τσίπρα) στα μάτια των αναποφάσιστων αριστερών ψηφοφόρων, που βλέπουν πολύ επικριτικά την υπάρχουσα συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)», καταλήγει η ανταπόκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ