today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Ψάχνει «κομάντο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ανοιχτή κρατά την επιλογή στήριξης της Ν.Δ. σε συγκεκριμένο υποψήφιο για το Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και μάλιστα κλίνει προς αυτό το σενάριο, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που τον φέρουν αποφασισμένο να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των ήδη υποψηφίων, ή εν δυνάμει υποψηφίων δημάρχων στη συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thePresident ο προβληματισμός του Προέδρου της Ν.Δ. για τον κατακερματισμό των δυνάμεων της παράταξης στη Θεσσαλονίκη με βασικό αίτιο την «πανσπερμία» υποψηφίων δημάρχων -όπως και ο ίδιος τη χαρακτήρισε – ήταν διάχυτος στις χθεσινές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

Έξω από τον Ι.Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατήθηκε στη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων, καθώς με τη φράση «αυτά θα τα αποφασίσει η πόλη» απέφυγε διπλωματικά να εμπλακεί σε συνομιλία με οποιονδήποτε από τους παριστάμενους υποψηφίους δημάρχους «γαλάζιων» καταβολών, όπως ο Γ.Ορφανός, ή ο Π.Ψωμιάδης, παρά τις σχετικές παραινέσεις που δέχτηκε.

Τόσο στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, όσο και στις ολιγόλεπτες επαφές που είχε με στελέχη που βρέθηκαν στο Ολύμπιον και στο Electra Palace, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε πως δεν έχει «παραιτηθεί» από το σενάριο υποστήριξης ενός υποψηφίου με κεντροδεξιό πρόσημο.

Εξέφρασε δεν την πρόθεση να επανεξετάσει το ζήτημα και να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αφού μεσολαβήσει επαρκές διάστημα για να καταλαγιάσει η ένταση του τελευταίου διαστήματος, που κορυφώθηκε με το «όχι» του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη να «μετακομίσει» στον κεντρικό δήμο.

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., άφησαν να εννοηθεί σε κατ` ιδίαν συνομιλίες, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έντονα προβληματισμένος για την γενικότερη εικόνα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, με τη Διοικούσα Επιτροπή να απαρτίζεται από στελέχη που …είτε απέχουν, είτε παραιτούνται, είτε χωρίζονται σε «στρατόπεδα» υποστηρικτών «γαλάζιων» υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων προς ένταξη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στην Α΄ Περιφέρεια και στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης για τις εθνικές εκλογές.

Και ενώ στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα έχει βρεθεί η ενωτική υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ανοιχτό το σενάριο υποστήριξης ενός υποψηφίου… «κομάντο», που θα δεχτεί να περάσει τις διαφαινόμενες «συμπληγάδες» Ορφανου-Ψωμιάδη και να αποτελέσει το επίσημο σημείο αναφοράς του κόμματος, αλλά και την αφορμή για κινήσεις που θα συσπειρώσουν τον μηχανισμό της Ν.Δ. στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ενόψει εθνικών εκλογών. Ο μεγάλος προβληματισμός του, είναι πως ο παρατηρούμενος κατακερματισμός δυνάμεων ενδέχεται να επηρεάσει και την αποτελεσματικότητα του τοπικού μηχανισμού της ΝΔ σε οργανωτικό επίπεδο, στη «μάχη» των εθνικών εκλογών, ειδικά αν αυτές προκύψουν για οποιοδήποτε λόγο πριν τις αυτοδιοικητικές, ή ταυτόχρονα με αυτές.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, που εμφανίστηκε για ένα διάστημα ως «εκλεκτός» της Ν.Δ. για το Δήμο, και λίγο μεγαλύτερης διάρκειας με τον Δημήτρη Κούβελα, το όνομα του οποίου παραμένει διαρκώς «ενεργό» τόσο για μια πιθανή υποψηφιότητα για το Δήμο, όσο και –εναλλακτικά- για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Παρών στο «Ολύμπιον» ήταν και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που έσπευσε να χαιρετήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον περιφερειάρχη Απόστολο ΤΖιτζικώστα στη διάρκεια της συζήτησής τους, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον του για το «μετέωρο» χρίσμα της Ν.Δ.

Θυμίζουμε ως παράμετρο προς εκτίμηση, το γεγονός ότι στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, εμφανίζονται ενεργοί υποστηρικτές προερχόμενοι από τις τάξεις του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ παλαιότερα στελέχη εμφανίζονται να κινούνται σιγά-σιγά προς το πλευρό του Γιώργου Ορφανού. Σε μετρημένους «βετεράνους» του κομματικού μηχανισμού, φαίνεται να περιορίζεται προς το παρόν η πρόσβαση του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στο χώρο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΔΑΠ-ΤΕΙ εντοπίζει περισσότερο τη δική του διείσδυση ο έτερος κεντροδεξιός υποψήφιος Μάκης Κυριζίδης. Και όλα αυτά, με τον πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο να «ζυγίζει» τις δικές του επιλογές…

Βαγγέλης Μωυσής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ