today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Βραζιλία: Δημοσιογράφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθέσεις και απειλές στην προεκλογική περίοδο

Δεκάδες βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλές ή υπέστησαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία την Κυριακή, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν «απειλές, διωγμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπέστησαν επιθέσεις», ανέφερε η ΜΚΟ.

Οι περισσότερες απειλές και επιθέσεις αποδίδονται σε οπαδούς του ακροδεξιού υποψήφιου για το ανώτατο κρατικό αξίωμα της Βραζιλίας, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, του νικητή του πρώτου γύρου, ο οποίος διεξήχθη την 7η Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρου φέρεται να συγκεντρώνει το 56% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 44% που πιστώνεται ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι, ενόψει δεύτερου γύρου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν απειλές είναι η Πατρίσια Κάμπους Μέλο, συντάκτρια της εφημερίδας Folha de São Paulo, η οποία κάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ το θέμα των επιχειρηματιών οι οποίοι φέρονται να χρηματοδότησαν μια εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να πλήξουν τον Αντάτζι.

Η βραζιλιάνικη ένωση ερευνητών δημοσιογράφων (ABRAJI) από την πλευρά της έχει καταγράψει τουλάχιστον 130 κρούσματα απειλών και επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν τις εκλογές μέχρι στιγμής φέτος.

Σε μία από αυτές τις υποθέσεις, τον Μάρτιο, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον λεωφορείου που μετέφερε δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκστρατεία του πρώην προέδρου της χώρας, του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, στη νότια Βραζιλία.

Ο Λούλα αποκλείστηκε από τη διαδικασία μετά την ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε σε μια δίκη για υπόθεση διαφθοράς που ο ίδιος διατείνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα. Τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT) ο Αντάτζι, ο ως τότε υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας.

Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στη Βραζιλία, προτρέποντας τους δύο υποψήφιους να τις καταδικάσουν.

«Δεκάδες ρεπόρτερ έχουν υποστεί παρενοχλήσεις, απειλές, και σε ορισμένες περιπτώσεις επιθέσεις κατά της σωματικής τους ακεραιότητας», υπογραμμίζει κοινή ανακοίνωση των ΜΚΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Άρθρο 19, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ