Η υψηλής αναγνωσιμότητας ιστοσελίδα www.lopinion.fr δημοσιεύει άρθρο του Gilles Sengès, με τίτλο: «Η Μακεδονία προκαλεί μια όμορφη ελληνική σαλάτα». Σύμφωνα με το άρθρο, η συμφωνία με τα Σκόπια για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας αποδυναμώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνήθηκε να επιλύσει μια διαφωνία μεταξύ δύο υπουργών του.
Τα γεγονότα: Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη Δευτέρα τη «νοθευμένη» ψηφοφορία στο «μακεδονικό» Κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, μετά τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούνιο, με την Ελλάδα. Για τη Μόσχα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει καμία αξία, διότι ελήφθη με «εκβιασμό, απειλή και εξαγορά ψήφων» ως αποτέλεσμα χειρισμών, που ενορχηστρώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αλλαγή του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ακολουθεί την επίπονη πορεία της στα Σκόπια. Αλλά η υπόθεση προκαλεί σοβαρή κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διάκειται ευνοϊκά σχετικά με το θέμα, παραιτήθηκε την Τετάρτη μετά από μια έντονη διαφωνία με τον ομόλογό του Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Ο τελευταίος υποστήριξε πίσω από την πλάτη του στην Ουάσιγκτον, ένα εναλλακτικό όνομα που δεν θα χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία.
Ο παραιτηθείς είναι ακόμα πιο πικραμένος καθώς ο Πρωθυπουργός δεν τον υποστήριξε επειδή έχει τα χέρια του είναι δεμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημά του, διαθέτει μόνο 145 έδρες από τις 300 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Χρειάζεται την υποστήριξη των επτά βουλευτών των ΑΝΕΛ για να μην χάσει την πλειοψηφία και να προκηρύξει νέες εκλογές. Το μακεδονικό ζήτημα δεν είναι δημοφιλές και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν το 22% των ψήφων στο κόμμα του, έναντι 33% στη Νέα Δημοκρατία.
Η ανάπαυλα θα μπορούσε ωστόσο να είναι σύντομη για τον Τσίπρα. Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι θα εγκαταλείψει επίσης τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν το όνομα της «Βόρειας Μακεδονίας» υιοθετηθεί από την πΓΔΜ, πράγμα το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Μετά από ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα που συγκέντρωσε μόνο το 36% των ψηφοφόρων, λιγότερο από το απαιτούμενο όριο, το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα, με 80 βουλευτές από τους 120, – πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία -, μια αλλαγή στο Σύνταγμα, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή του ονόματος.
Αυτό οδήγησε τον ηγέτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταγγείλει «μια εξαγορασμένη ψήφο». Η Μόσχα, από την πλευρά της, μιλάει για μια ψηφοφορία «νοθευμένη». Η οργή της εξηγείται απλά: μόλις υιοθετηθεί το νέο όνομα, τίποτα δεν θα εμποδίσει τη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.