today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Νέες απειλές από την Τουρκία για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ανεβάζει και πάλι τους τόνους η Τουρκία για Αιγαίο, Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλησιάζει η ημέρα που οι ξένες εταιρείες, και ειδικά η Exoon Mobil, θα ξεκινήσουν έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια σε Κύπρο, Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων, και προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου είναι μηδενικές. Άπαντες οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή» τόνισε ο Ακάρ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως «η Βασίλισσα του προφήτη» θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, πάντα σε εναρμόνιση με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου» πρόσθεσε για να καταλήξει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας: «Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, όλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως».

Η Αγκυρα δίνει «πράσινο φως» σε πολεμικά πλοία για απαντήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Στο μεταξύ, η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στις πιθανές «προκλήσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικά ΜΜΕ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα αναφέρουν ότι η Τουρκία πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχιά της ώστε να απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από Ελλάδα και Κύπρο.

Οι νέοι κανόνες εμπλοκής- που τους είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- θα είναι βέβαια ανάλογοι ή θα αυξάνεται η αντίδραση ανάλογα με το επίπεδο της απειλής. Και ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής, θα υπάρχει η δυνατότητα η διαταγή να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και σε χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικούς ενός πλοίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής επομένως, ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και στην πιο μικρή παρενόχληση που θα δεχτεί το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», αλλά και το γεωτρύπανο «Φατίχ», που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η ιστοσελίδα Defence Turk.

Αλλα ακραία ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ενεργήσει δυναμικά απέναντι στον τουρκικό στόλο που έχει το “πάνω χέρι” στη Μεσόγειο. Αλλά ούτε και η ελληνοκυπριακή διοίκηση μπορεί να βγάλει… άχνα απέναντι στην αντίδραση της Τουρκίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ