*Του Γιάννη Τριανταφύλλου
Σύμφωνα με την άποψη όσων έχουν ασχοληθεί κάπως πιο επισταμένα με τις ροές των λαθροματεναστών και τη διασπορά τους στην ελληνική επικράτεια, η επόμενη πόλη που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις αθρόες αφίξεις τους μετά τα νησιά, θα είναι «η νύφη του Βορρά», η Θεσσαλονίκη. Όταν το διάβασα το θεώρησα κάπως υπερβολικό αλλά τελικά φαίνεται να είναι αλήθεια.
Βρέθηκα για όχι καλό λόγο στη συμπρωτεύουσα -και πώς να είναι καλός όταν συνταξιδεύεις με τον Κούγια…- και οι εικόνες που αντίκρισα ήταν απολύτως ενδεικτικές της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στον αστικό ιστό της πόλης ( και δεν μιλώ για περιοχές όπως π.χ. τα Γιαννιτσά).
Στην πλατεία Αριστοτέλους, εκεί όπου πρόσφατα αρκετοί λαθρομετανάστες είχαν στήσει τα τσαντήρια και τα sleeping bag τους, ξαπλώνοντας μάλιστα αναπαυτικά σε αυτά καταμεσίς του δημόσιου χώρου, για να αποσυρθούν τελικά μετά από μια σειρά ενεργειών ιθυνόντων της πόλης που περιελάμβαναν μέχρι και….παρακάλια, η παρουσία πολλών από αυτούς είναι έντονη. Στα παγκάκια, στο κύριο μέρος της πλατείας, δίπλα από τον ιστορικό κινηματογράφο Ολύμπιον, στο κέντρο-κατάκεντρο της πόλης, δυό-δυό, τρεις-τρεις, οι επισκέπτες από την Ανατολή γεμίζουν με έναν κάπως πρωτότυπο “εξωτισμό” τον χώρο.
Ανεβαίνοντας απόγευμα καθημερινής με φίλο την Ίωνος Δραγούμη και πάλι η εντύπωση είναι έντονη. Τρεις μελαψοί νεαροί ( Πακιστάν; Μπαγκλαντες; ) με τζιν και φούτερ κατεβαίνουν προς την παραλία. Δεν περνούν λίγα λεπτά και να’σου πάλι άλλοι τόσοι να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Με σχετική απορία ρωτώ τον φίλο μου: «Ρε συ Τίμο, τι γίνεται; “Παίζει” κάποιο event»; Αλλά όπως με διαβεβαίωσε ο πολύτιμος Τίμος, ουδέν event ” “έπαιζε”. «Πρόκειται για μόνιμη κατάσταση» με πληροφόρησε. Απλώς έτσι είναι…».
Όπως και άλλη αναφορά από γνωστό για τη θέαση ενός ανάλογης προέλευσης γκρουπ νεαρών να διασχίζει μια διάβαση στην Εγνατίας και έξαφνα, ενώ η εικόνα “έδειχνε” ότι είναι όλοι φίλοι, ένας να γρονθοκοπεί τον άλλον.
Τρίτη και…φαρμακερή κατάθεση εμπειρίας από άνθρωπο του αθλητισμού, ο οποίος συνταξίδεψε Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε βαγόνι με είκοσι-τριάντα Πακιστανούς και, όσο να’ναι, η γενικότερη ατμόσφαιρα σε επίπεδο υγιεινής των επιβατών, μόνον…Dior δεν ήταν.
Εδώ να γίνει και μια χρήσιμη για την κατανόηση του όλου κλίματος υποσημείωση: δεν μιλάμε για οικογένειες, δεν μιλάμε για παιδιά, δεν μιλάμε καν για ηλικωμένους. Μιλάμε για νεαρούς άνδρες που, όσο να’ναι, η μαζική παρουσία τους σε διάφορα σημεία της πόλης όπου έχουν στρατοπεδεύσει αλλά και όταν τους συναντάς έξαφνα στον δρόμο δεν λειτουργεί στην ψυχολογία σου ακριβώς κατευναστικά ούτε προσδίδει στο κέντρο της πόλης, θεωρητικά “στολίδι” και ατραξιόν των τουριστών, μια εικόνα ομορφιάς και αναλόγου αισθητικής.
Σταθμός για το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη συσσωρεύει όλο και περισσότερους λαθρομετανάστες. Οι οποίοι, μη καταφέρνοντας συχνά να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη έξοδο, παραμένουν στην πόλη και περιφέρονται σε αυτήν, προφανώς όχι και με την καλύτερη διάθεση.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Μπουτάρης έχει αναφερθεί στο παρελθόν “στο άνοιγμα” που πρέπει να κάνει η Θεσσαλονίκη προς την Ανατολή ( Ισραήλ, Τουρκία κ.λπ.) προκειμένου να επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου η πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Καμία αντίρρηση επ’αυτού. Αρκεί να πρόκειται για άνοιγμα και όχι για..ξεχείλωμα. Αφού η κατάσταση που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα σήμερα, κάτι τέτοιο δείχνει…
Νύφη του Βορρά; Μπα. Μάλλον Αφρο-Θεσσαλονίκη…