today-is-a-good-day
7.8 C
Athens

Τι είπε ο Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε Think tank για Σκόπια, Τουρκία, ενεργειακά, Ιράν και Κινεζική διείσδυση

Σε χθεσινή (18/10/2018) ημερίδα στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, με τίτλο Championing the Frontlines of Freedom: Erasing the “Grey Zone” και θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Γεωργία , την Μολδαβία και την Ουκρανία,  o Wess Mitchell, Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs, USDepartment of State απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και σε ερωτήσεις για την Τουρκία.

Σε ερωτήσεις για την περαιτέρω πορεία του ονοματολογικού ζητήματος ο Wess Mitchell απάντησε:

«Η «Μακεδονία» έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία μετά από πολλή προσπάθεια δημιούργησε μια δυνητική συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η βούληση του «μακεδονικού» λαού φαίνεται να κατευθύνεται προς τη συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και αυτό το υποστηρίζω. Δεν θα πω στη «Μακεδονία», στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της να μην κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε την ρωσική επιρροή στην «Μακεδονία» και τα μηνύματα για την κατεύθυνση προς το ΝΑΤΟ. Είναι πολύ ανειλικρινές από την πλευρά της Ρωσίας να το μετατρέπει σε ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για την ξεκάθαρη και εκπεφρασμένη βούληση του «Μακεδονικού» λαού να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω καμία ένταση εκεί. Υποστηρίζω την κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί τη χώρα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της «Μακεδονίας». Νομίζω ότι το γεγονός ότι και οι «Μακεδόνες» και οι Έλληνες, κάποιας πολιτικής κατεύθυνσης, θεωρούν κακή αυτή τη συμφωνία είναι μια καλή ένδειξη ότι πρόκειται για καλή συμφωνία, το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές είναι λίγο ανικανοποίητες.»

Σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο απάντησε:

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με τη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πρώτα και κύρια να σταθεροποιήσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Νομίζω ότι προχωρήσαμε πολύ σε αυτό τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον. Ελπίζουμε να οδηγήσουμε την Τουρκική κυβέρνηση μακριά από τους S-400 και να εξετάσει άλλες επιλογές και να κρατήσουμε την Τουρκία σε μια πορεία όχι μόνο πολιτικά προς τη Δύση αλλά και στρατηγικά προς τη Δύση. Νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας επίσης. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που θα εγκαινιαστεί αργότερα το φθινόπωρο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες. Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε εκεί είναι να είναι οι ΗΠΑ περισσότερο παρούσες, όχι μόνο διμερώς με αυτές τις χώρες αλλά και στον διάλογο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Υπάρχει σοβαρό επιχείρημα στο να βλέπουμε την Ανατολική Μεσόγειο ως σύνορο και ένα πολύ τρωτό σύνορο. Το μέγεθος της ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να μας ανησυχεί. Το γεγονός ότι το Ιράν θέλει πρόσβαση στη Μεσόγειο θα πρέπει επίσης να μας ανησυχεί. Γι αυτό εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τις σταθερές δημοκρατίες σε αυτή την περιοχή.»

Εκτός των παραπάνω, ο Wess Mitchell  αναφέρθηκε στις προσπάθειες διείσδυσης της Κίνας στην Ευρώπη με την «διπλωματία του  χρέους» (debt bookdiplomacy) όπου κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ευαίσθητες περιοχές του κόσμου, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η Κίνα σήμερα ελέγχει το 1/10 των λιμανιών της Ευρώπης. Σημείωσε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες τις οποίες τώρα η Κίνα εκμεταλλεύεται. Συμπλήρωσε ότι Κινέζικες επιχειρήσεις, συχνά με την υποστήριξη του κράτους, αγοράζουν υποδομές στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι πρέπει και οι ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να κάνουν το ίδιο. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις ξένες επενδύσεις ώστε να αποκαλύπτουν απειλές για την ασφάλεια και σημείωσε ότι η δυτική Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε ενέργεια από τη Ρωσία και το Ιράν. Επιπλέον ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία επιδίδονται σε επιθετική διπλωματία και ισχυρή παρουσία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει είτε να είναι παρούσες είτε να χάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ