«Ο κ. Τσίπρας, στη συγκεκριμένη φάση, επέλεξε τον κ. Καμμένο, στην ουσία οδήγησε σε παραίτηση τον κ. Κοτζιά, ο οποίος κατά τ’ άλλα υλοποιούσε όλη την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της συγκυβέρνησης, όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ Star Κεντρικής Ελλάδας, το βράδυ της Πέμπτης.
Σημείωσε ότι οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος «είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους αυτή τη συγκατοίκηση, στα βασικά ζητήματα της πολιτικής και της εξωτερικής και της εσωτερικής συμφωνούν, σηκώνουν και οι δύο τα χέρια και ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, αντιλαϊκά μέτρα και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» καθώς «αυτή είναι η στρατηγική τους επιλογή».
Ερωτηθείς αν «για να σωθεί ο Π. Καμμένος και η συγκυβέρνηση θυσιάστηκε ο κ. Κοτζιάς με αυτό τον τρόπο», έκανε λόγο για υπαρκτές αντιθέσεις εντός της συγκυβέρνησης, προσθέτοντας: «Αποδεικνύεται ότι και σ’ αυτά τα ζητήματα είναι πλήρως αναξιόπιστη και κυρίως είναι επικίνδυνη για την πορεία από δω και πέρα της χώρας, για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Ως προς το θέμα των μυστικών κονδυλίων, είπε ότι το ΚΚΕ «ετοιμάζει ερώτηση στη Βουλή, θα έχουμε παρέμβαση και θα απαιτήσουμε εκεί να ειπωθούν όλα με το όνομά τους».
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει και διότι το κύριο ζήτημα για το οποίο έγινε είναι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «το οποίο είναι παράγοντας μόνο αποσταθεροποίησης, αλλαγής συνόρων και προβλημάτων και στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή» και για «όλα τα ανιστόρητα που υπάρχουν σε αυτή».
Αναφέρθηκε στην ένταση των πιέσεων που ασκούνται στο πολιτικό προσωπικό της γείτονος χώρας «μέσα στις αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς απ’ τη μια των Αμερικανών και απ’ την άλλη των Ρώσων», προσθέτοντας: «Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει και αυτή η ψηφοφορία. Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει τους οκτώ που του λείπουν ο κ. Ζάεφ».
Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι, ιδιαίτερα «μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου όπου συζητήθηκε και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και τα υπόλοιπα που έχουν δοθεί σε αμερικάνικες, γαλλικές και άλλες εταιρείες οι οποίες αρχίζουν και πρέπει να αρχίσουν την εξόρυξη», ο Ερντογάν «αμφισβήτησε αυτή τη συμφωνία και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά έβαλε και ζήτημα για την ελληνική ΑΟΖ και όλα τα υπόλοιπα στα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου».
Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στον ελληνικό λαό και τόνισε ότι ο Ερντογάν και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας «είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που υπάρχει» και «τμήμα της ΑΟΖ, παρότι δεν το δικαιούνται εν ονόματι μάλιστα της τουρκοκυπριακής πλευράς, που είναι απαράδεκτο διότι το κυπριακό εξακολουθούμε να πιστεύουμε και έτσι είναι, παρότι πολλοί το έχουν αφήσει αυτό στην άκρη, ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός κυρίαρχου κράτους από ένα άλλο κράτος και αυτό είναι η Τουρκία».
«Κι απ’ αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να υπάρξει προώθηση των διαπραγματεύσεων και επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Δεν είμαστε αισιόδοξοι και εδώ οι πιέσεις εκ μέρους του αμερικάνικου παράγοντα αλλά και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι πάρα πολλές και μεγάλες και γι’ αυτό χρειάζεται κινητοποίηση, επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση όλων αυτών των παραγόντων το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως οι εξελίξεις αυτές θα επιδράσουν και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για την οποία επίσης δεν είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε.
Σχετικά με την «έξοδο από τα μνημόνια», είπε ότι «από τα μνημόνια δεν βγαίνεις όταν έχεις τρία μνημόνια σε πλήρη ισχύ που σημαίνει ότι είναι πάνω από 1.000 εφαρμοστικοί αντιλαϊκοί νόμοι που τους πληρώνει με το αίμα του, τον ιδρώτα του κι απ’ την τσέπη του ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις που έγιναν με αυτή την “έξοδο” φαίνεται ότι θα υλοποιούνται και με νέους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους».
Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως το πεδίο των τοπικών εκλογών, που αφορά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, είναι ταυτόχρονα και πεδίο συσπείρωσης και συμπαράταξης δυνάμεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών λαϊκών διεκδικήσεων μέσα από τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης, προσθέτοντας «θεωρούμε ότι μπορούν αυτά να διευρυνθούν με νέες δυνάμεις, νέους ανθρώπους. Και βεβαίως σύντομα θα αποφασίσουμε και για τους επικεφαλής και θα τους ανακοινώσουμε».
Ως προς τις εθνικές εκλογές, είπε ότι είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αν είχαμε μεγαλύτερη δύναμη και υπήρχε δυνατότητα, θα μπορούσαμε και η φωνή μας να είναι πιο δυνατή και μέσα στο Κοινοβούλιο, μαζί βέβαια με τον λαϊκό παράγοντα, την κινητοποίηση του κόσμου, τοπικά, πανελλαδικά κ.λπ. ώστε να είναι δίπλα μας και ταυτόχρονα να διεκδικούμε».