Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ο Ζάεφ συγκέντρωσε 80 ψήφους, που σημαίνει ότι έχει πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία για αλλαγή του Συντάγματος. Το VMRO κάνει λόγο για νοθεία και ζητά ψηφοφορία δι ανατάσεως της χειρός.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.
Οι «αποστάτες» της αντιπολίτευσης και οι καταγγελίες
Οι οκτώ βουλευτές του VMRO που τελικά στήριξαν την πρόταση Ζάεφ είναι οι: Ελιζαμπέτα Κάντσεβσκα Μίλεβσκα, Σάσο Βασίλεβσκι, Κρστο Μούκοσκι, Βλάντανκα Αβίροβικ, Εμίλια Αλεξάντροβα, Λιούμπεν Αρανούντοβ, Νόλα Ισμαΐλοβσκα Στάροβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβικ.
Είχε προηγηθεί πολύωρο κοινοβουλευτικό θρίλερ, καθώς η συζήτηση, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 13.00 το απόγευμα της Παρασκευής, μετατέθηκε δύο φορές μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε τελικά σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία πήρε διαστάσεις θρίλερ, καθώς το αντιπολιτευόμενο VMRO κατήγγειλε απόπειρες χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, με ποσά που φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του VMRO, και επιπλέον διέψευσε τις αναφορές δύο ενημερωτικών ιστοσελίδων (Kurir.mk και Repuplica.mk) ότι η κυβέρνηση «άσκησε πιέσεις και εκβίασε» βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φέρονται να «φοβούνται για τη ζωή και τις οικογένειές τους».
Τις επόμενες 20 ημέρες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ακόμα δύο ψηφοφορίες, στις οποίες οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει και πάλι να στηριχτούν από πλειοψηφία 80 βουλευτών, σε σύνολο 117 εδρών.