today-is-a-good-day
10 C
Athens

Τα ισχυρά «συν» και τα… πονηρά «πλην» του χρίσματος Μητσοτάκη στον Ιγν.Καϊτεζίδη για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε μια επιλογή αξιώσεων νίκης που ήδη έχει εμφανή ενωτικά αποτελέσματα στον χώρο της κεντροδεξιάς,  αλλά και με κρίσιμους «αστερίσκους», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του να εναποθέσει στους ώμους του νυν δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, το επί μακρόν… μετέωρο «χρίσμα» της Ν.Δ. για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Του Βαγγέλη Μωυσή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τις μετρήσεις που πιστοποιούν τη δημοφιλία του επιτυχημένου δημάρχου (Πανοράματος προ Καλλικράτη, Πυλαίας-Χορτιατη μετά) ως σημαντικό κριτήριο κατάφερε… με την δεύτερη να πείσει τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, που το Σεπτέμβριο απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δεχτεί τη «μεταγραφή» του και να διεκδικήσει τον κεντρικό δήμο. Αυτή τη φορά αποδέχτηκε την πρόταση, δηλώνοντας τη προσήλωσή του σε μια πορεία με απολύτως αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, δεν αιφνιδιάστηκε. Τα πρώτα σχόλια στελεχών στο thepresident εκπέμπουν συγκρατημένη ικανοποίηση για μια θετική εξέλιξη, με πολύ καλύτερη «αφετηρία» σε σύγκριση με τις εναλλακτικές επιλογές που συνοδεύονταν, είτε από χαμηλή εναρκτήρια αναγνωρισιμότητα, είτε από έντονα κομματικά χαρακτηριστικά.

Σίγουρα δεν λείπει ο προβληματισμός για μια ομολογία …λειψανδρίας στην «ανθρωπογεωγραφία» του κεντρικού δήμου,  που εκπέμπει η επιλογή της «μετακίνησης» ενός δημάρχου, που μάλιστα δεν ήταν και πολύ… πρόθυμος να εγκαταλείψει τον δήμο του. Σ` αυτήν,ωστόσο, αντιπαρατίθεται το επιχείρημα της ενδοπαραταξιακής ηρεμίας που μπορεί να εξασφαλίσει μια τέτοια επιλογή, με δεδομένο το γεγονός ότι για τις εναλλακτικές, είχαν προκύψει διαφόρων προελεύσεων εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πέρα από το εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. πάντως, η επιλογή του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, συνοδεύεται εξ αρχής από θετικά και αρνητικά στοιχεία, η διαχείριση των οποίων θα κρίνει και την ανάδειξή του στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης.

Στα θετικά συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Πρόκειται για μια αμιγώς αυτοδιοικητική επιλογή, συμβατή με το πνεύμα της εποχής που δεν προκρίνει κομματικές επιλογές στον αυτοδιοικητικό στίβο, καθώς διανύει την 5η του θητεία ως δήμαρχος, έχοντας να επιδείξει εκλογικές νίκες με ποσοστά άνω του 80%.
  • Έχει ασφαλώς υψηλή αναγνωρισμότητα και συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος (και στον κεντρικό δήμο), ενώ η επαναλαμβανόμενη εμπιστοσύνη των δημοτών του στο πρόσωπό του για αλλεπάλληλες θητείες, αποτελεί ένα… «πιστοποιητικό» επιτυχημένης διοίκησης.
  • Αποτελεί μια επιλογή ενωτική για το χώρο της κεντροδεξιάς, που μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις, δεδομένης της μακροχρόνιας φιλίας του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη γνώμη του οποίου φερόταν διατεθειμένος να ζητήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτιμάται δε και από στελέχη της λεγόμενης «Σαμαρικής» πτέρυγας.
  • Χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης και εκτός των στενών ορίων του πολιτικού βεληνεκούς της Ν.Δ.
  • Εκπέμπει αυτοπεποίθηση νίκης, η –εν δυνάμει- απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αφήσει την ασφάλεια της σίγουρης επανεκλογής του στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, για να μπει σε μια «μάχη», με αξιώσεις μεν, αλλά όχι με την ιδία βεβαιότητα αποτελέσματος.

Στα αρνητικά, τουλάχιστον, στην αφετηρία, μπορούμε να εντοπίσουμε τα εξής:

  • Η συμπάθεια και η θετική γνώμη δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα μεταφραστεί εξολοκλήρου σε ψήφο, ιδιαίτερα από το ποσοστό εκείνο των Δημοτών Θεσσαλονίκης, που βλέπουν με επιφύλαξη την προοπτική να τους διοικήσει ένας… εκ μεταγραφής δήμαρχος. Το πόσο υψηλό και κρίσιμο είναι αυτό το ποσοστό, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Από την άλλη, η σύγκριση με την αποτυχημένη απόπειρα του μακρινού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ να «κατεβάσει» τον αείμνηστο δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη στον κεντρικό δήμο, προσκρούει στο αντεπιχείρημα ότι εκείνα τα χρόνια ακόμα και η αυτοδιοικητική ψήφος ήταν πιο… κομματική και ο κεντρικός δήμος ήταν αδιαμφισβήτητα «γαλάζιος».
  • Θα είναι πρόκληση για τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να πείσει τα υψηλά ποσοστά πολιτών χαμηλών εισοδημάτων στις γειτονιές της Τούμπας, ή των δυτικών συνοικιών του κεντρικού Δήμου (Ξηροκρήνη κλπ), ότι θα ενδιαφερθεί εξίσου για τα δικά τους προβλήματα και ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν «δήμαρχο των πλουσίων» που έρχεται από τις γειτονιές των πλουσίων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Ιγνάτιου Καϊτεζίδη για τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης από τη Ν.Δ., ήδη «ζυγίζεται» από τους πρωταγωνιστές της ονοματολογίας των τελευταίων εβδομάδων, τους ήδη υποψηφίους και τους ενδιαφερόμενους.

Εκτός «κούρσας» προτιμά να μείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, που ήταν αποφασισμένος να ανακοινώσει υποψηφιότητα, εφόσον θα είχε την υποστήριξη της Ν.Δ. ή εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσιζε να μην πάρει θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Τονίζοντας πως οι λογικές  «αντάρτικου» δεν τον εκφράζουν, ήδη ανακοίνωσε στους συνεργάτες του την απόφασή του να σεβαστεί χωρίς αστερίσκους την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος (κατά της λογικής «αντάρτικου») κινούνται και οι επιλογές του Δημήτρη Κούβελα, που ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα, ήταν πάντα συνυφασμένο με την απόφασή του να υπηρετήσει την ενότητα του φιλελεύθερου χώρου και με δεδομένο το σεβασμό στις αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ.

Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η στάση του Γιώργου Ορφανού, που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αποφασισμένος να παραμείνει στην «κούρσα» διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου εμφανίζεται προς το παρόν, ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού με την επωνυμία «Θεσσαλονίκη Θετικά». Σήμερα επανέλαβε με ανάρτησή του στα social media, ότι η πρότασή του ήταν εξαρχής και παραμένει αυτοδιοικητική, υπεράνω κομματικών χρισμάτων.

Εντός «κούρσας» παραμένουν προς το παρόν και οι άλλοι δύο προερχόμενοι από το χώρο της κεντροδεξιάς που έχουν ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιοι, ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Αηδονόπουλος και ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Μωυσίδης.

Αδιευκρίνιστη –αν και εκτιμάται πως θα γύρει επίσης προς την ενωτική πλευρά της ζυγαριάς- παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, το όνομα του οποίου ακούστηκε έντονα τις τελευταίες μέρες, με δημόσιες εισηγήσεις υπέρ του, από πρόσωπα όπως η βουλευτής Έλενα Ράπτη και ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ