today-is-a-good-day
14.1 C
Athens

Έρευνα ΟΕΒΕΜ: Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας

“Μικρό καλάθι” φαίνεται πως κρατούν οι επιχειρηματίες στη Μαγνησία ως προς τα οφέλη της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς πάνω από πέντε στους δέκα (55%) δηλώνουν πως δεν προσδοκούν παρά μικρή βελτίωση και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (45%) πως δεν αναμένουν καμία. Παράλληλα, οκτώ στους δέκα εμφανίζονται απαισιόδοξοι, αφού δηλώνουν πως δεν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης στο επόμενο τετράμηνο, όπως προκύπτει από την 6η κατά σειρά έρευνα, που διεξήγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 234 επιχειρήσεων, στο διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2018.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφων Πλασταράς, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο (ποσοστό 61% έναντι 57% τον Απρίλιο του 2018, οπότε είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη έρευνα). Την ίδια ώρα, αυξάνεται -σύμφωνα με τον κ.Πλασταρά- το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως χάνουν ρύθμιση των οφειλών τους, λόγω αδυναμίας να την καλύψουν (44% έναντι 31% τον Απρίλιο 2018).

Ως αναιμικό με τάση επιδείνωσης αποτυπώνεται στην έρευνα το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις (11% τον Αύγουστο του 2018, έναντι 14% τον Απρίλιο του 2018). Όσον αφορά τους τζίρους, ποσοστό 60% των επιχειρηματιών δηλώνει πως βίωσε νέα μείωση κύκλου εργασιών στο τετράμηνο ( 61% τον Απρίλιο του 2018). Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν στασιμότητα τζίρου από 18% τον Απρίλιο του 2018 σε 11% τον Αύγουστο του 2018, ενώ -στα θετικά στοιχεία της έρευνας- αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν αύξηση τζίρου (29% τον φετινό Αύγουστο έναντι 21% τον περσινό Απρίλιο). “Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο ότι η έρευνα αφορούσε τους θερινούς μήνες, καθώς η Μαγνησία είναι τουριστική περιοχή, χωρίς όμως η αύξηση του τουρισμού φέτος να επιφέρει αντίστοιχη άνοδο τζίρων. Μόλις τρεις στις δέκα επιχειρήσεις, εξάλλου, αναφέρουν θετική επίδραση του τουρισμού σε αύξηση του τζίρου τους” σημείωσε ο κ.Πλαστάρας.

Χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ανησυχητικό” το γεγονός ότι ποσοστό 39% του δείγματος (37% τον Απρίλιο) δηλώνει ότι έχει άνεργο μέλος στο νοικοκυριό, με υψηλό ποσοστό ανεργίας (επτά στους δέκα) στις πιο παραγωγικές ηλικίες, 18-35 ετών. Κατά τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ, οι δείκτες οφειλών των επιχειρήσεων της Μαγνησίας προς τράπεζες και προς ΟΑΕΕ κινούνται ανοδικά σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018.

Τι προτείνουν οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες για τη βελτίωση της κατάστασης; Σχεδόν πέντε στους δέκα (ποσοστό 48%) προτείνουν ως πιο αναπτυξιακό μέτρο τη μείωση της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης), ενώ 22% ζητά δημιουργία/αύξηση αφορολόγητου ορίου, 16% μείωση του κόστους ενέργειας και 14% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι επιχειρήσεις του δείγματος προτείνουν μεταξύ άλλων: δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, διαμόρφωση πιο προσιτών συνθηκών και όρων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών είτε για άμεσους είτε για έμμεσους φόρους κι άμεση θέσπιση των 120 δόσεων για παλαιότερες οφειλές σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ